Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Tratament cu interferon free, decontat de CAS


Zeci de vrânceni bolnavi de hepatita C vor putea beneficia, de la 1 octombrie, de tratament fără interferon. În acest moment, în Vrancea sunt 75 de persoane care primesc tratament cu interferon, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. După cum ne-a precizat Mihai Copaci, șeful instituției, pacienții care vor dori să primească noua terapie vor trebui să meargă într-un centru universitar. „Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va deconta de la 1 octombrie o terapie nouă pentru pacienții bolnavi de hepatită, tratamentul fără interferon, urmând ca plata efectivă să se facă numai în cazurile la care se obține rezultat medical. Vor fi 5.000 de pacienți eligibili, dar vor fi tratați toți cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se va face oral, administrat acasă. Va fi asigurat tratamentul pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment, cum ar fi cei cu ciroză”, a explicat Copaci.
Tratamentul cu interferon free este extrem de necesar pacienților în cazul cărora actualele medicamente și-au pierdut din eficiență, pentru că virusul hepatic a devenit rezistent la acestea. Tratamentul unui pacient care primește interferon variază între 2.000 și 4.600 de lei pe lună, în funcție de medicamentele indicate de medicul curant. În prezent, există o serie de criterii pentru prioritizarea cazurilor. Astfel, criteriile de prioritate pentru acordarea tratamentului sunt: copiii, boală oncologică asociată, boală profesională, transplant.
Acordarea tratamentului cu interferon free a fost adoptată după ce președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, a cerut într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, introducerea acestuia în regim de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?