Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vrancea încă mai are cabinete stomatologice de stat


Vrâncenii încă își mai pot trata durerile de dinți și în sistemul de stat. Asta în ciuda unui studiu publicat săptămâna aceasta de Agenția Națională de Presă AGERPRES, potrivit căruia în mai multe județe, printre care și Vrancea, nu mai există niciun cabinet de stat. Conform AGERPRES, care citează Institutul Național de Statistică, „în ultimul an, numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732. Cele mai multe au fost deschise în Municipiul București și în județele Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, Dolj, cu peste 100 de unități. La polul opus, închiderea cabinetelor de stat a continuat într-un regim alert, numărul lor scăzând de la peste 1.500 la doar 30”.
    Spitalul Județean are un cabinet stomatologic, unde sunt tratate urgențele stomatologice ce ajung la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. De asemenea, medicii stomatologi care activează în cadrul cabinetului tratează urgențele stomatologice ce se ivesc și la pacienții internați în spital, în diferite secții. Foarte multe persoane ajung la UPU cu probleme stomatologice, mai cu seamă pe timpul nopții. Cabinetul stomatologic din cadrul spitalului funcționează în regim de permanență și poate prelua toate urgențele de specialitate ce vin în UPU. „Tratăm pacienții care vin la UPU cu urgențe stomatologice, dar și interdisciplinar în cadrul secțiilor din spital”, ne-a spus unul dintre doctorii stomatologi ai cabinetului.
    „La nivelul județului Vrancea mai există cabinete stomatologice de stat, doar în rețelele sanitare proprii, cum este cel al Spitalului Militar, ce ține de MApN și cel din cadrul Spitalului Județean, unde este un cabinet de urgență ce aparține de Ministerul Sănătății și este încadrat în UPU”, ne-a declarat dr. Florin Iacob, Președintele Colegiul Dentiștilor Vrancea.
    În Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, la cabinetul stomatologic oferă consultații doi medici, Rașcu Dumbravă și Vlad Hanță. Aceștia acoperă urgențele dentare care ajung la UPU pe timpul zilei, dar și pe cele ale pacienților internați. Pe timpul nopții, linia de gardă este asigurată de medici stomatologi, care au cabinete în oraș. „Noi suntem unitate publică de stat, finanțată de la stat și funcționăm după ordinul 1523/3 septembrie 2008, privind modificarea și completarea ordinului ministrului sănătății publice nr 1706/2007, privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor. Cabinetul s-a înființat din dorința de a acoperi și solicitările de pe timpul nopții ale pacienților, care înainte de 2008 nu puteau găsi un specialist pentru probleme stomatologice la orice oră aveau nevoie. Din 2008 s-a înființat acest cabinet pentru a asigura urgențele medico dentare. La nivelul spitalului nostru s-a dat dispoziția ca începând cu data de 1 septembrie 2009, în baza hotărârii comitetului director, cabinetul stomatologic care exista în spital să se elimine din structura spitalului și să treacă în structura UPU sub denumirea de cabinet medicină stomatologică de urgență. Serviciile medicale oferite de această linie de gardă stomatologică de urgență sunt plătite din bani asigurați de Ministerul Sănătății de la bugetul de stat, din aceeași finanțare pe care o primește UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). În acest cabinet avem acoperită tură dimineață și după amiază cu medici și asistenți, iar noaptea intră în funcțiune linia de gardă, care este asigurată cu medici stomatologi din oraș. Pacienții intră prin UPU, sunt înregistrați ca și pacienți ai Unității de Primiri Urgențe, dar pe statistică separată, pe stomatologie. Toate medicamentele, toate materialele acestui cabinet sunt cumpărate din banii de la bugetul de stat de către UPU. Pacientul are o fișă de prezentare în UPU. În 2015 am avut 3170 de pacienți înregistrați pentru cabinetul stomatologic. La cabinetul public din spital asigurăm doar urgențele, aici nu poate fi vorba de lucrări dentare, sau tratament de lungă durată”, ne-a declarat dr. Dana Mariana Dincă, medic primar specializarea medicină de urgență, medic-șef UPU, coordonator medical SMURD în cadrul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani.
    Potrivit articolului 106(1) din ordinul 1523/3 septembrie 2008, privind modificarea și completarea ordinului ministrului sănătății publice nr 1706/2007, privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, în structurile de primire urgență UPU, din cadrul spitalelor regionale și județene de urgență vor funcționa și cabinete de medicină dentară, care asigură urgențele medico-dentare respectiv: stomatite acute, gingvostomatitele ulceronecronice (spălături și colutorii), pulpita acută (pansament calmant, extirpare vitală), paradontită apicală acută (drenaj endodontic/osteotomie transmaxilară),  abcese (incizie, drenaj), alveolite (spălături, conuri antibiotice, eventual chiuretaj), hemoragie postextracțională (toaletă, sutură, eventual chiuretaj), traumatisme dento-alveolare (reducere, imobilizare fracturi, extracție dentară), periconarită (tratament antiinflamator, incizie, drenaj), traumatisme maxilo-faciale (hemostrază, imobilizări temporare), luxații articulația temporo-mandibulară (reducere și imobilizare). În alineatul 3 al aceluiași articol, se mai precizează că după rezolvarea urgențelor medicodentare, urmărirea evoluției pacientului și a efectuării tratamentului de lungă durată se face într-un cabinet de medicină dentară, altul decât cel care face parte din structura UPU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?