Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

INSTRUIRE la Spitalul Judeţean: Niciun serviciu medical fără CARDUL DE SĂNĂTATE


Vrâncenii care au nevoie de servicii medicale, ar face bine să aibă cardul de sănătate asupra lor atunci când se prezintă la medicii din spitale. Angajații spitalelor vrâncene au fost instruiți că nu au voie să acorde servicii medicale pacienților care nu au cardul de sănătate sau adeverința înlocuitoare a cardului. O astfel de instruire a avut loc ieri, la Spitalul Județean de Urgență Focșani, unde managerul Constantin Mîndrilă (FOTO), în cadrul raportului de gardă, le-a comunicat medicilor șefi de secție și asistenților șefi despre obligativitatea solicitării cardului. „În cadrul raportului de gardă de dimineață, am instruit medicii șefi și asistenții șefi că au voie să acorde servicii medicale doar celor care au cardul asupra lor sau adeverința înlocuitoare a cardului. În cazul în care o persoană este asigurată și nu are cardul asupra sa, aceștia trebuie să verifice în sistem, dacă a fost emis cardul sau persoana e asigurată. Le-am explicat că dacă nu respectă aceste prevederi, spitalului nu îi vor fi plătite serviciile medicale”, ne-a precizat  Mîndrilă.

   Cine poate primi servicii medicale fără card 

Pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost postat un comunicat de presă în care sunt precizate categoriile persoanele care pot beneficia de servicii medicale și fără card. Este vorba de asigurații care nu au intrat încă în posesia cardului, care pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea site-ului CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidența cărora se află pentru verificare și, după caz, pentru eliberarea cardului de sănătate.
Asigurații cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia și fără a fi necesară adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări. Furnizorul de servicii medicale va verifica în aplicația de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat și dacă pacientul are sau nu card emis. Doar în condițiile în care o persoană asigurată figurează în sistem, din diverse motive, ca fiind neasigurată, este necesară prezentarea la furnizor a adeverinței de asigurat eliberată de casa de asigurări la care este înscrisă.
Asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere și vor plăti contravaloarea noului card și a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asigurații vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat. Asigurații care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.
Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acești asigurați în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate de 3 luni. Adeverința nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu. Pentru asiguratii care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire și distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaștia vor primi cardul național de sănătate prin servicii poștale, la domiciliul înscris în cartea de identitate. 

   Aproape 4.500 de carduri sunt la CAS
 
Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate a devenit  unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani care au card emis. Pentru județul Vrancea au fost emise 195 de mii de carduri, iar dintre acestea 10.600 au fost returnate la CAS. 6.300 dintre ele au fost distribuite cu ajutorul medicilor de famile.
Cu toate acestea, aproape 4.500 de carduri se află încă la CAS. Acestea aparțin vrâncenilor care nu au fost găsiți acasă atunci când poștașii au mers să le înmâneze documentul. 3.100 dintre acestea sunt alea asiguraților CAS Vrancea, iar 1.340 ale asiguraților Casei OPSNAJ.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?