Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Mitică Marian este preşedintele legal ales al Obştii Coza


Judecătoria Focșani a respins ca neîntemeiată cererea formulată de Vasilică Buluș, de înregistrare a sa ca președinte al Obștii Coza în registrul special al obștilor. În continuare președinte al Obștii Coza este Mitică Marian, ales în această funcție în cadrul Adunării Generale Extraordinare organizată la Obște în decembrie 2013. Deși a fost contestat, magistrații au decis la sfârșitul lunii martie că Mitică Marian este președinte ales, recunoscut și înscris în registrul special al obștilor.

    Judecătoria Focșani a respins ca neîntemeiată cererea formulată de Vasilică Buluș, de înregistrare a sa ca președinte al Obștii Coza în registrul special al obștilor. „Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de Obștea în devălmășie sat Coza, cu sediul în sat Coza, com. Tulnici, jud. Vrancea pentru înscrierea în Registrul special a mențiunilor cuprinse în Hotărârea Adunării generale a membrilor Obștii nr. 7/07.06.2015”, se arată în încheierea publicată pe portalul Judecătorie Focșani.
    La Obștea din Coza, care deține peste două mii hectare de pădure, problemele păreau să se fi clarificat după ce magistrații au decis la sfârșitul lunii martie că Mitică Marian este noul președinte. În decembrie 2013 a fost organizată o Adunare Generală Extraordinară la Obște, la solicitarea a o cincime dintre membrii obștii. Ulterior, după alegerea lui Marian Mitică, Judecătoria Focșani, prin încheierea pronunțată în dosarul 14912/231/2013, a dispus înscrierea în registrul special a noii conduceri a Obștii Coza. Ulterior însă, în luna iunie din acest an, oamenii din vechiul Consiliu de Administrație au organizat încă o sesiune de alegeri, pe care le-a câștigat un om de afaceri local, Vasilică Buluș. Legalitatea acestei acțiuni este contestată de președintele confirmat al Obștii, Marian Mitică. Avocatul acestuia, Didi Băjenaru, a arătat că vechiul Consiliu de Administrație nu mai este în funcție din 2003 și, în aceste condiții, noile alegeri nu au fost organizate legal.

   „Adunarea Generală organizată de ei nu este statutară”

    Potrivit statutului, o altă Adunare Generală poate fi convocată doar de președinte sau de Consiliul de Administrație. Ori, Marian Mitică nu a convocat-o iar vechiul Consiliu nu funcționa legal. Practic, ar fi doar o manevră prin care oamenii care au condus Obștea nu vor să piardă puterea din mână. „Consiliul de Administrație nu mai exista legal din 2003. Adunarea Generală organizată de ei nu este statutară. Ei nu au un tabel cu cei care au participat la această întâlnire din iunie. Este o forțare a deciziei judecătorilor”, ne-a spus avocatul Didi Băjenaru.
     De partea cealaltă, oamenii din tabăra lui Buluș au venit în număr mare la Focșani pentru a forța confirmarea de către magistrați ca președinte a lui Vasilică Buluș. Circa 20 de obșteni au fost prezenți în sala de judecată însă au fost evacuați de judecător din cauza disputelor verbale cu adversarii lor.     Magistrații Judecătoriei Focșani le-au cerut obștenilor să „depună în integralitate actele întocmite cu ocazia desfășurării adunării generale ordinare a membrilor Obștii în Devălmășie Sat Coza din data de 07.06.2015 (cel puțin cele referitoare la verificarea cvorumului și la validarea deliberărilor, respectiv procesele verbale întocmite cu privire la numărul de voturi strânse pentru candidați), documente referitoare la numărul total al membrilor obștii – listă actualizată și lista de prezență a membrilor oșteni la ședința din data de 09.06.2015 pe care să o poată înfățișa în original”.

   Tabăra lui Ursu l-a susținut pe Buluș, judecătorii nu l-au recunoscut președinte

    De reținut că Vasilică Buluș este susținut de tabăra lui Vasile Ursu după ce acesta a fost obligat de instanța de judecată să predea ștampila și documentele obștii. Practic, se poate spune că Vasilică Buluș ar fi omul agreat de Vasile Ursu pentru a prelua conducerea Obștii Coza.
    Vă reamintim că în luna aprilie a.c., Vasile Ursu, fostul președinte al Obștii în devălmășie Coza, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru săvârșirea a trei infracțiuni, respectiv delapidare, evaziune fiscală și abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii au susținut că Ursu ar fi creat un prejudiciu de peste 220 mii lei. Anchetatorii susțin că Ursu, în calitatea sa de președinte de obște, ar fi încasat de la membri suma de 34 mii lei pentru operațiuni de tras lemne din pădure, încărcare și transport, fără să elibereze vreo chitanță în schimb. Mai exact, ar fi luat câte 20 de lei de la fiecare om, obștea având în total 779 de membri. Culmea este faptul că oamenii plăteau de două ori, o dată lui Ursu și a doua oară celor care le duceau acasă lemnele pe care le primeau de la obște. În ceea ce privește fapta de evaziune fiscală, procurorii au stabilit că în perioada 2007-2013, acesta nu ar fi evidențiat în contabilitate toate veniturile realizate de obște, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 34.750 lei. Din această sumă, 15.200 lei reprezintă impozitul pe profit, iar 19.500 lei taxa pe valoare adăugată.
    Procurorii au mai făcut referire în rechizitoriu și la faptul că Ursu și-ar fi îndeplinit în mod defectuos, cu bună știință, atribuțiile de serviciu, acordând sponsorizări, donații și ajutoare fără să poată justifica banii dați cu documente, creând astfel un prejudiciu obștii de 154.500 lei. Potrivit anchetatorilor, unele dintre documentele în care erau consemnate ajutoarele nu aveau nicio semnătură a beneficiarului. La audieri, întrebat fiind de neregulile găsite, Ursu a precizat că în anumite situații a omis să semneze documentele, cum ar fi în cazul donațiilor, iar în alte cazuri a spus că nu a știut că are nevoie de documente justificative.
În dosar au mai fost cercetate alte două persoane, respectiv șoferii care duceau lemnele la beneficiari, dar față de aceștia s-a dat clasare, anchetatorii aplicându-le câte o amendă administrativă. Anchetatorii au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin lui Vasile Ursu, imobile care au fost evaluate la suma de 704 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?