Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Primăria Fitionești a finalizat proiectul de reabilitare a şcolilor din localitate


Cei aproximativ 200 de elevi din Fitionești vor începe anul școlar în clase modernizate, reabilitate, dotate cu mobilier, echipament și material didactic nou. Primăria Fitionești a finalizat proiectul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar – comuna Fitionești, Județul Vrancea”. Proiectul a constat în reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea celor două școli cu clasele I – IV din satele Pisc și Mănăstioara, reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea infrastructurii aferente Åžcolii cu clasele I – VIII Fitionești, respectiv a sălii de sport și a bibliotecii. Valoarea totală a investiției este de aproape 5,9 milioane de lei.

    Primăria Fitionești a finalizat proiectul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar – comuna Fitionești, Județul Vrancea”, Cod SMIS 13328, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 3 – „Îmbunătățirea Infrastructurii Sociale”, Domeniul Major de Intervenție 3.4 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. La conferința de presă organizată la încheierea proiectului au participat prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, deputatul PSD de Vrancea, Victor Roman, primarul comunei Movilița, Corneliu Cristian, dar și mai mulți locuitori ai comunei.
    Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că în anul 2008, atunci când a preluat mandatul de primar, comuna arăta foarte rău însă în urma proiectelor derulate și implementate, Fitioneștiul a devenit una dintre cele mai moderne comune din Vrancea. „În anul 2008 cu votul dumneavoastră, am fost validat primar al comunei Fitionești. Imediat după validare am făcut o analiză a tot ce era de făcut în comunitatea noastră. Åži erau multe de făcut. Eram exact ca în Grupul Vouă, comuna Dărâmata. Intram în comună prin curtea unui cetățean, pentru că podul era distrus de inundații. Dacă ploua eram izolați de restul lumii. Era Fitioneștiul și restul țării. Aveam la Ghimicești un pod început care nu se mai termina pentru că trebuia o schimbare de soluție, iar la orice ploaie satul Ghimicești rămânea izolat. Åžcolile erau improprii desfășurării actului educațional., iar copiii nu aveau loc în sala de clasă care era una insalubră. Situația era aceeași în toate școlile din comună. Am mers imediat la prietenul meu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care mi-a acordat tot sprijinul său. Astăzi situația este cu totul alta, avem podurile finalizate, drumuri asfaltate, toate școlile modernizate, reabilitate și dotate cu tot ceea ce trebuie, am construit un centru pentru persoane vârstnice, un bloc de locuințe pentru tineri și nu ne vom opri aici”, a precizat primarul Iordache Cazacu. Acesta a ținut să mulțumească consilierilor locali care au fost alături de el în realizarea tuturor proiectelor, dar în același timp a ținut să le transmită „să le fie rușine” consilierilor locali PNL și PDL care se opun tuturor proiectelor derulate în comună. „Aș fi vrut să am azi lângă mine toți consilierii din cadrul Consiliului Local Fitionești. Să le fie rușine celor care nu sunt aici și care nu au sprijinit proiectele derulate pentru comunitate. Rușine să le fie! O armată de consilieri care doresc răul comunei nu poate învinge”, a spus primarul Iordache Cazacu.

   Sală de sport modernă pentru copiii din Fitionești

    Obiectivul general al proiectului a vizat crearea premiselor necesare asigurării unui învățământ modern, de calitate, în vederea formării competențelor necesare populației școlare din comuna Fitionești pentru o participare susținută pe piața muncii. Obiectivele specifice ale proiectului au fost reprezentate de asigurarea mijloacelor necesare îmbunătățirii calității în educație și desfășurării procesului educațional la standarde europene, prin: reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea celor două școli cu clasele I – IV din satele Pisc și Mănăstioara și a infrastructurii aferente; reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea infrastructurii aferente Åžcolii cu clasele I – VIII Fitionești, respectiv a sălii de sport și a bibliotecii; dotarea completă a clădirilor și infrastructurii modernizate cu echipamente didactice, echipamente pentru pregătirea profesională, echipamente IT și conectarea școlilor Pisc și Mănăstioara la rețeaua de internet de mare viteză. „În cadrul proiectului au fost dotate complet, cu material didactic și IT școlile Pisc și Mănăstioara. A fost dotată cu echipament sportiv sala de sport de la Școala Fitionești, iar biblioteca a fost dotată cu echipament didactic, tehnică IT și conexiune internet. În acest mod se asigură mijloacele necesare desfășurării unui proces educațional la standarde europene în vederea creșterii participării populației școlare la procesul educațional și pregătirea pentru piața muncii”, a precizat primarul Iordache Cazacu.

   193 elevi vor învăța în școli moderne

    Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 193 elevi înregistrați în prezent în sistemul de învățământ din comuna Fitionești, precum și aproximativ 693 elevi care vor urma învățământul primar și gimnazial în următorii 10 ani în cele trei școli renovate și modernizate. Beneficiarii direcți vor avea o șansă în plus față de generațiile anterioare pentru a-și forma deprinderi de bază. O dată cu finalizarea proiectului, beneficiarii au posibilitatea să parcurgă materiile școlare într-un mediu favorabil procesului educațional. Elevii beneficiază și de noile materiale didactice achiziționate în urma implementării proiectului și au șansa să se dezvolte armonios, crescând gradul de sănătate prin practicarea, în condiții adecvate, a diferitelor sporturi, în sala de sport modernizată prin proiect.
Pe lângă elevi, beneficiază de rezultatele obținute în urma implementării proiectului și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în școlile reabilitate. Profesorii își desfășoară activitatea didactică mai eficient, folosind echipamente și tehnici moderne, ajutătoare pentru transmiterea cunoștințelor către elevi. Urmare a implementării proiectului, profesorii beneficiază de noi posibilități de perfecționare a metodelor de predare cu ajutorul echipamentelor didactice ajutătoare.
    În urma implementării proiectului au fost realizate următoarele obiective: Åžcoala cu clasele I – IV Mănăstioara a fost complet reabilitată, modernizată, extinsă cu grup sanitar și laborator IT. De asemenea, a fost dotată cu materiale didactice, echipamente IT și conexiune la internet de mare viteză. Åžcoala cu clasele I-IV Pisc a fost extinsă cu încă 2 încăperi, grup sanitar, reabilitată, modernizată și dotată cu materiale didactice, echipamente IT și conexiune la internet de mare viteză. Åžcoala cu clasele I-VIII Fitionești a fost reabilitată, biblioteca din cadrul acestei școli a fost reabilitată, extinsă și dotată cu materiale didactice. De asemenea, a fost extinsă și reabilitată sala de sport aferentă Åžcolii cu clasele I-VIII Fitionești. Valoarea totală a proiectului este de 5.883.944,87 lei inclusiv TVA, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională 3.806.889,42 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 582.230,15 lei, co-finanțarea eligibilă a beneficiarului 89.573,86 lei, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile 1.074.886,42, valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă acesteia 330.365,01 lei. Perioada de implementare a proiectului a fost de 20 luni.

   Prefectul Halici: Fitioneștiul, locul I în Vrancea la investiții în mediul rural

    Prezent la eveniment, prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, le-a cerut oamenilor din comuna  Fitionești să îi acorde tot sprijinul primarului Iordache Cazacu, deoarece este omul care prin ceea ce a făcut în localitate a propulsat Fitioneștiul pe locul I în județ. „Este o onoare pentru oricare reprezentant al unei instituții sau autorități publice locale să inaugureze finalizarea unor asemenea investiții. Vă cer să îi acordați în continuare acestui om, primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, tot sprijinul, pentru că are nevoie de sprijinul tuturor. Iar ceea ce a făcut pentru această comună  l-a propulsat pe locul I în județul Vrancea ca și investiții în comunele din acest județ. Iar asta ține de capacitatea, perseverența și sacrificiile făcute de acest om, care sunt imense. Astfel de investiții, iar la Fitionești sunt câteva, înseamnă multă muncă și înseamnă să nu mai ai viață personală. La maniera aceasta se lucrează în administrație dacă vrei să faci performanță și dacă vrei să oferi concetățenilor și susținătorilor tăi dovada că nu le-ai câștigat încrederea sau votul doar prin niște vorbe spuse în campania electorală”, a precizat prefectul Nicușor Halici.

   „A investi în învățământ înseamnă a investi în noua generație”

    Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a susținut că toate investițiile realizate în Fitionești se datorează primarului și sprijinului permanent pe care l-a avut de la președintele Marian Oprișan. „Participăm astăzi la un eveniment de amploare, finalizarea unui proiect de investiții foarte mare și important pentru comunitate. Acest proiect a fost posibil datorită primarului Iordache Cazacu, care a făcut tot ce a ținut de domnia sa pentru a realiza acest proiect. Am fost și la inaugurarea Centrului pentru persoane vârstnice, l-am felicitat și atunci, îl felicit și astăzi, în nume personal, în numele administrației județene, al președintelui Marian Oprișan, cel care l-a ajutat și l-a îndrumat permanent pe domnul primar Iordache Cazacu ca să ducă la bun sfârșit obiectivele pe care și le-a propus. A investi în învățământ înseamnă a investi în noua generație, în viitorul acestei țări”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare.

   Deputatul Roman: Fitioneștiul oferă condiții pentru tineri ca în Occident

    Deputatul PSD de Vrancea, Victor Roman, a declarat că localitatea Fitionești poate deja oferi tinerilor toate condițiile existente într-o localitate din Occident. „Îl felicit din toată inima pe primarul Iordache Cazacu pentru realizările pe care le are în administrația publică locală. A făcut din această localitate o comună care nu se deosebește cu nimic de o comună din Occident. În curând în Fitionești vor fi toate condițiile pentru ca tinerii care au plecat din Fitionești la muncă în străinătate să se reîntoarcă și să își desfășoare activitatea aici. Drumuri asfaltate, toate școlile modernizate, reabilitate și dotate, un centru pentru persoane vârstnice, un bloc de locuințe pentru tineri, canalizare. Sunt doar câteva din proiectele realizate sau în curs de realizare de către primarul Iordache Cazacu”, a spus deputatul PSD de Vrancea, Victor Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?