Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) susține că bugetul instituției a fost majorat constant în ultimii doi ani, dar finanțarea rămâne o problemă reală, reacția instituției venind după ce sindicaliștii au anunțat că vor organiza un protest față de numărul redus de angajați și față de întârzierea salariilor. „Necesitatea asigurării unei finanțări decente este o cerință care se regăsește la nivelul tuturor instituțiilor statului, iar realizarea acestui deziderat trebuie raportată la contextul social existent. Din această perspectivă, alocarea unor subvenții bugetare adaptate nevoilor este o problemă reală, perpetuată timp de ani de zile și a cărei rezolvare a debutat abia în ultimii doi ani. Astfel, prin eforturile constante ale Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor, s-a asigurat o majorare constantă a bugetului, creșterea fiind considerabilă. Dacă în 2012 bugetul aprobat inițial din subvenții de la bugetul de stat a fost de 771.413.000 lei, în anul 2015 bugetul inițial a fost de 925.900.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă al ANP transmis, miercuri, AGERPRES.
De asemenea, pentru achitarea drepturilor de personal și îmbunătățirea condițiilor de detenție, bugetul sistemului penitenciar a fost suplimentat în cursul anului 2015 cu suma de 65.941.000 lei, din această sumă, 9.600.000 lei fiind alocați pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, a condițiilor de muncă și pentru elaborarea a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două noi penitenciare.
Referitor la dreptul la echipament, ANP precizează că până la finele anului, întregul personal din sectorul operativ de la nivelul sistemului penitenciar (4.457 funcționari publici cu statut special) va beneficia de noua uniformă de serviciu, iar contravaloarea drepturilor de echipament aferentă anului 2014 a fost achitată integral pentru primul semestru al anului în curs, urmând a fi achitată integral contravaloarea acestor drepturi și pentru anul 2015.
Potrivit comunicatului, în 2015, după rectificarea bugetară, plata majorării de 75% pentru munca efectuată în zilele de repaus ocazia rectificării bugetare este asigurată la zi.”Anul trecut au fost achiziționate următoarele bunuri destinate îmbunătățirii condițiilor de muncă și dotării personalului: mijloace de transport pentru grupele operative, autospeciale pentru transportul deținuților, mijloace de comunicare (radiotelefoane), camere video, pistoale letale și neletale, achiziții care continuă și în prezent”, se mai arată în comunicat. ANP precizează că evoluția numărului de angajați ai sistemului administrației penitenciare este în creștere continuă â 12.297 angajați în decembrie 2008 față de 12.575 angajați în decembrie 2015, în condițiile în care, în ultimii doi ani, numărul deținuților custodiați a scăzut de la 33.434 în 2013 la 28.959 în prezent.
ANP subliniază că dialogul social este asigurat constant conform prevederilor legale și că împreună cu Ministerul Justiției acordă în permanență atenție problemelor cu care se confruntă personalul din sistemul penitenciar și asumarea acestora cu responsabilitate și continuarea demersurilor pentru alocarea de fonduri suplimentare destinate creșterii numărului de angajați, îmbunătățirii condițiilor de muncă și modernizării unităților penitenciare.
Aproximativ 500 de membri ai Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) vor protesta astăzi în fața Ministerului Justiției, cerând suplimentarea numărului de personal și plata integrală a drepturilor salariale restante de opt luni, a anunțat miercuri președintele SNLP, Ștefan Teoroc, într-o conferință de presă. „Am decis să ieșim în stradă pentru a face cunoscute public problemele cu care se confruntă sistemul național de penitenciare, probleme care nu sunt de ieri, de azi. Cele mai importante dintre acestea se referă la deficitul de personal și la neachitarea drepturilor salariale în ultimele opt luni. Concret, cerem autorităților și ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, deblocarea și finanțarea de urgență a o mie de posturi vacante. În prezent, în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.500 de posturi, dintre care 3.000 sunt vacante în mod constant în ultimii opt ani. Raportul personal/deținuți, de 1 la 3, este alterat prin comparație cu alte state din Uniunea Europeană, având în vedere faptul că în România absolut toate misiunile cu deținuți sunt efectuate de personalul din penitenciare, inclusiv escortare sau transfer, iar unitățile și dotările sunt uzate moral și insuficiente”, a spus Ștefan Teoroc.