Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Bibliotecarul Gabriel Funica, găsit SPÂNZURAT de clanța ușii


Bibliotecarul Gabriel Funica, redactor șef al revistei „Lector” a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, și-a pus capăt zilelor aseară. În vârstă de 54 de ani, Gabriel Funica a fost găsit spânzurat în locuința sa de pe strada Aleea Stadionului din Focșani. Soția sa a cerut ajutorul pompierilor, întrucât bărbatul nu-i răspundea nici la ușă, nici la telefon. Vestea morții bibilotecarului i-a șocat pe colegii de serviciu, care au spus despre el că „a fost un foarte bun coleg, bun prieten, un profesionist și un sprijin”.

Bibliotecarul, eseistul și scriitorul Gabriel Funica și-a pus capăt  zilelor în locuința sa din Focșani. Aseară, el a fost găsit spânzurat de clanța unei uși, pompierii fiind cei care au deblocat ușa de acces în locuință, la solicitarea soției.
Atunci când a ajuns acasă de la serviciu, soția sa a intrat în panică pentru că nu putea intra în casă, iar soțul său nu i-a răspuns nici la ușă, nici la telefon. Pentru că știa că bărbatul nu se simte bine, femeia, care este psiho-pedagog în cadrul Biroului Strategii al DGASPC Vrancea, a sunat la 112 și a cerut ajutor. Imediat, la locuința bibliotecarului au ajuns mai mulți pompieri, cadre medicale și polițiști. Pentru că nu se putea intra altfel în casă, pompierii au deblocat ușa de acces în apartament, moment în care l-au găsit pe bibliotecar spânzurat de clanța ușii de la bucătărie. Potrivit unor surse, el s-a spânzurat cu un cablu de date de la un calculator. El a lăsat un bilet în care, printre altele, cere iertare familiei pentru gestul făcut.
    După ce s-a efectuat cercetarea la fața locului, trupul neînsuflețit al bibliotecarului, în vârstă de 54 de ani, a fost ridicat și transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru ca medicii legiști să efectueze necropsia.
    În ultima vreme, bărbatul s-ar fi simțit rău, după cum le-a spus soția sa vecinilor. Chiar ieri dimineață, femeia ar fi declarat că nu-i place deloc cum arată soțul său, că ar fi început să se simtă rău de când s-a întors de la mare, dar și că îi cumpărase ceva medicamente.

   Colegii sunt consternați

    Vestea morții lui Gabriel Funica i-a șocat pe colegii săi din cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”. Teodora Fîntînaru, directorul instituției, are numai cuvinte de laudă la adresa colegului său, care a recurs la un gest la care nimeni nu s-ar fi așteptat. „Sunt consternată de această veste. A fost un foarte bun coleg, bun prieten, un profesionist. A fost un sprijin colegial pe care l-a acordat oricăruia dintre noi. Un foarte bun sfătuitor în practicile bibliotecii și în ale vieții. Era o persoană extrem de discretă cu viața sa privată, dar și cu a celorlalți. O persoană de o onestitate exemplară, un om foarte obiectiv, foarte echilibrat în colectivul nostru. A fost foarte atașat de profesia sa. A fost un om cu un umor rafinat și un cititor profound”, a transmis directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”.
Åžocată de cele întâmplate este și Maria Cristina Olaru, bibliotecar la Secția pentru Copii a Bibliotecii Județene, care ne-a spus că nu a crezut că se poate întâmpla așa ceva. „Sub nicio formă nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva. A fost un om așezat, blând…. În toți anii în care am lucrat împreună, nu l-am văzut nici măcar o singură dată nervos sau să ridice măcar tonul. A fost un om extrem de respectuos, discret, cu o vastă cultură, de care nu a făcut niciodată paradă. Un coleg extraordinar și un bun profesionist”, a precizat Maria Cristina Olaru.

   Bibliotecar, eseist, scriitor

    Gabriel Funica s-a angajat la Biblioteca Județeană din anul 1990. A lucrat la relații cu publicul, la sala de lectură, dar și la Secția de Carte Veche a bibliotecii. De asemenea, el a fost redactorul șef al Revistei „Lector” a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, fiind și membru al Cenaclului Cultural „Duiliu Zamfirescu”. A scris editoriale în Revista „Oglinda Literară” și a fost membru fondator și președinte al Asociației „Cărți Deschise” a Bibliotecii Județene. În anul 2005, bibliotecarul, care a scris și eseuri, a lasat cartea „Hârtii lipite”, iar acum avea în lucru un manuscris.  

                          Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate.

                                            Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?