Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Aerul condiționat, periculos atât pentru persoanele bolnave cât și pentru cele sănătoase


Aerul condiționat, atât de căutat în perioadele cu temperaturi ridicate, poate provoca o serie de afecțiuni grave. Printre acestea se numără și durerile acute de coloană vertebrală. Așadar, indiferent dacă vorbim despre copii sau despre adulți, nicio persoană nu este imună la expunerile repetate la curenții reci produși de aparatele de aer condiționat, iar situația poate degenera dacă o persoană are afecțiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare sau de probleme osteoarticulare. Prin urmare, atât persoanele sănătoase, cât și cele care se confruntă frecvent cu dureri de spate ar trebui să evite să petreacă prea mult timp în încăperi cu temperaturi scăzute, potrivit specialiștilor. Printre afecțiunile agravate de temperaturile scăzute se numără: discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica și cifoza.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția asupra câtorva efecte negative pe care le are aerul condiționat asupra sănătății. Potrivit acestora, persoanele care utilizează frecvent aerul condiționat sunt predispuse la alergii, nevralgii sau chiar astm. „Copiii, și nu numai, care sunt expuși zilnic la aerul condiționat, pot contracta diferite alergii, din cauza filtrelor necurățate, chiar și astm. De asemenea, dacă temperatura setată la aer diferă cu 10 grade mai puțin față de temperatura de afară și bate direct către locatari, aceștia sunt predispuși la afecțiuni precum sinuzite, otite, rinite, bronșite. Și ochii pot avea de suferit din cauza aerului condiționat, prin inflamații ale conjunctivei ce se resimt ca senzație de «nisip în ochi»”, atenționează medicii din cadrul DSP.
Pentru că aerul condiționat a devenit indispensabil în zilele de vară, medicii DSP au și o serie de recomandări, pentru a preveni efectele negative ale acestuia. „Temperatura trebuie setată la o diferență de cel mult 5 grade Celsius în minus față de cea de afară, astfel ca noi să nu fim predispuși la deshidratare și iritații sau decompensarea unor boli cronice. Fluxul de aer rece trebuie îndreptat într-o zonă neutră din încăpere, evitând astfel bătaia directă asupra organismului”, mai spun specialiștii din cadrul DSP.
Mai mult, este recomandată dezinfectarea, curățarea sau înlocuirea filtrelor de aer la începutul sezonului cald, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?