Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Gata cu „plicul cu atenții” pentru medici! Hotărârea judecătorilor a fost publicată în Monitorul Oficial


Medicii sunt considerați funcționari publici, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie, potrivit căreia doctorii din sistemul public de sănătate nu au voie să primească plăți suplimentare sau donații din partea pacienților.
Persoanele tratate în spitale au dreptul, conferit de legea din prezent, să recompenseze medicii, dar doctorii au interdicție de a lua „atențiile”. Hotărârea judecătorilor a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că dacă doctorii încalcă legea, pot răspunde penal.
La sfârșitul anului 2014, Colegiul Medicilor anunța că va cere în Parlament modificarea Codului Penal, astfel încât medicii să fie considerați liber profesioniști și nu funcționari publici. În prezent, sunt considerați funcționari publici toți medicii angajați la stat sau cei din cabinete private care au contracte cu casa de asigurări. Sorin Paveliu, medic primar boli interne spune: „Un medic chirurg matur, după o viață de învățătură, ajunge să câștige un plafon maxim de 860 de euro sau, dacă vreți, 40 de euro pe zi, dacă face 4 operații”.
Decizia Înaltei Curți a venit în urma unui proces penal de luare de mită, de la Curtea de Apel Mureș, în cadrul căruia avocații unui medic inculpat au susținut că medicul nu e funcționar public, conform noilor prevederi ale legii sănătății. Nouă judecători de la Curtea Supremă au decis însă invers, că doctorii sunt funcționari publici, iar orice ban primit, fără chitanță, înseamnă mită.
Vasile Astărăstoae, președinte Colegiului Medicilor din România a declarat: „Eu știu că judecătorii de la Înalta Curte se vor trata în străinătate tot cu medici români, nu cu medici de altă naționalitate, dar ce va face populația din România, care nu își permite să plece în străinătate?”.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?