Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Mediatorii vor să fie „prieteni“ cu instituțiile statului


Reprezentanții Corpului Profesional al Mediatorilor Vrancea au organizat o conferință de presă, ieri, în cadrul căreia au fost prezentate modificările legislative legate de litigiile dintre consumatori și producători, dar și proiectele prin care se dorește aducerea unor schimbări în comunitate. Conferința a fost susținută de președintele Iulian Mocanu, cei doi vicepreședinți, Camelia Hristea și Nicolae Dediu, și de Cătălina Anghene, reprezentant al mediatorilor din județele Vrancea, Galați, Brăila, pe lângă Curtea de Apel Galați.
    Iulian Mocanu a precizat că „aceasta este prima conferință organizată de Corpul Profesional al Mediatorilor din Vrancea pentru că el a luat ființă în urma deciziei Consiliului de Mediere de la sfârșitul lunii aprilie și au fost alegeri în luna mai, alegeri în urma cărora a rezultat o conducere a mediatorilor din Vrancea. Hotărârea de înființare a Corpului Profesional al Mediatorilor Vrancea a fost luată de către noul Consiliu de Mediere. Promovarea medierii în teritoriu este de o importanță capitală prin înființarea Corpurilor Profesionale, care vor prelua din atribuțiile Consiliului de Mediere”.
    La rândul său, Cătălina Anghene a precizat că „ne exprimăm disponibilitatea ca în cadrul acestei comunități pe care o reprezentăm să venim în sprijinul cetățeanului prin proiectele semnate la nivelul instituției noastre, respectiv «Medierea prinde rădăcini», care a prins la noi. Această campanie, «Medierea prinde rădăcini» s-a dorit a fi vizibilă prin implicarea noastră în comunitate. Următorul proiect lansat se numește «România mediază» și se adresează tuturor cetățenilor indiferent de etnie, cultură, celor care au un conflict, dar nu au posibilități pentru rezolvarea acestuia. S-au încheiat parteneriate cu toate instituțiile de cult din România. Cel de-al treilea proiect recent pus în practică este «O societate a dialogului». Acest proiect își propune să ajute la ridicarea de locuințe sociale și la acordarea de burse pentru orfanii care merg la școală”.
    Camelia Hristea a spus, la rându-i, că la nivel de județ nu există o comunicare între mediatori și instituțiile statului. Potrivit acesteia, la nivelul fiecărei localități ar trebui să existe câte un mediator, care să discute cu cetățenii și să găsească rezolvări la problemele lor. „Avem nevoie să putem comunica mult mai ușor cu instituțiile de stat, noi mediatorii, dar și să fim vizibil față de cetățeni pentru că ei au nevoie de sprijinul nostru în rezolvarea conflictelor, problemelor pe care le au, într-un timp mult mai scurt și cu costuri mult mai reduse. La nivel de județ avem o problemă, în sensul că nu există o comunicare între mediatori și instituțiile de stat, de aceea este nevoie de un protocol de colaborare între Corpul Profesional al Mediatorilor și instituțiile de stat. Acest protocol este deja în studiu. La nivelul fiecărei localități trebuie să existe un mediator care să informeze cetățenii cu privire la rezolvarea conflictelor pe cale amiabilă, să fie prieteni și nu dușmani”, a spus Camelia Hristea. În final, Nicolae Dediu a vorbit despre medierea în penal.
    La finalul discuției, Iulian Mocanu a făcut referire și la un alt proiect care este în derulare, în cadrul căruia se încearcă promovarea medierii în rândul deținuților și a angajaților penitenciarului. Potrivit lui Mocanu, la întâlniri au luat parte câteva sute de deținuți din Penitenciarul Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?