Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Petiție pentru introducerea testelor de depistare a hepatitei în pachetul de servicii de bază


Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat o petiție online denumită „Vieți salvate prin pași mai simpli – Testele de depistare” prin care face un apel către autoritățile din sistemul sanitar să se introducă testele de depistare a hepatitei în pachetul de servicii de bază, adică cel adresat asiguraților la sistemul de sănătate. „În acest moment, doar femeile însărcinate au acest drept, însă lista celor care ar trebui să beneficieze gratuit de markerii virali, prin trimitere directă de la medicul de familie ar trebui să se extindă la toate categoriile de risc recunoscute de către Organizația Mondială a Sănătății și Societățile Medicale Profesionale naționale și internaționale”, se precizează în această petiție online.   
  Conform statisticilor, în România există aproximativ două milioane de cetățeni afectați de virusurile hepatitice B și C sau B plus Delta. Din estimările specialiștilor peste 50% dintre pacienți nu știu că sunt infectați. În fiecare an, în România sunt descoperite sute de cazuri noi. „Primul pas către o societate sănătoasă este un diagnostic precoce pentru o gestionare timpurie a bolii”, spun cei de la Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România. „Pentru că este o boală „tăcută”, nu de puține ori o persoană află că are hepatită când aceasta este într-o stare destul de avansată (ciroză hepatică). De cele mai multe ori, vestea este aflată cu ocazia unor analize de rutină sau chiar întâmplător. Din acest moment, calitatea vieții pacientului este profund afectată, iar impactul asupra societății este major”, se arată în descrierea petiției.
    În Vrancea, sunt sute de bolnavi de hepatită. Persoanele care vor să susțină această petiție, trebuie să acceseze link-ul http://bit.ly/1IybIVm, unde, după ce vor completa câteva date, trebuie să apese butonul „Semnează această petiție”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?