Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Poștaș SĂLTAT DE MASCAŢI într-un dosar de înșelăciuni prin metoda „Accidentul”


Poștașul din comuna Fitionești, Iulian Sorin N., a fost săltat ieri dimineață de mascați și dus la sediul IPJ Brașov pentru audieri. Nu doar poștașul din Vrancea a ajuns la audieri ci și alte persoane din alte județe bănuite că ar fi obținut sume de bani prin metoda „Accidentul”. Dosarul se află în lucru la IPJ Brașov, urmând ca polițiștii să stabilească implicarea poștașului vrâncean. Reprezentanții Poștei au confirmat că poștașul a fost dus la mascați la Brașov, aceștia adăugând că până acum el nu a avut nicio problemă la poștă, fiind un salariat exemplar, dar și că nu a creat probleme nici în afara serviciului. Potrivit unor surse oficiale de la Fitionești, familia poștașului susține că problemele au apărut ca urmare a faptului că angajatul poștei ar fi ajutat o persoană să completeze un formular pentru transfer de bani.

    Iulian Sorin N., poștașul din comuna Fitionești, s-a trezit ieri dimineață cu mascații la poartă. Veniți de la Brașov, anchetatorii l-au ridicat pe acesta și l-au dus la sediul IPJ Brașov, după ce au ridicat și documente care i-ar putea ajuta în anchetă. Nu doar la Fitionești s-au făcut percheziții ci și în alte șapte locații din Brașov și Galați, într-un dosar aflat în lucru la IPJ Brșov, în care există suspiciunea că mai multe persoane au câștigat sume considerabile de bani din înșelăciuni prin metoda „Accidentul”.
    „La data de 30 iulie a.c., 46 de  polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Brașov efectuează 8 percheziții, în județele Brașov, Vrancea și Galați, la persoane bănuite de de înșelăciuni prin metoda ,,Accidentul’’. Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov. Din cercetări a reieșit că, în anul 2015, persoanele bănuite ar fi indus și menținut în eroare mai multe victime cu privire la producerea unor accidente rutiere în care au fost implicate rude ale acestora. Cei în cauză ar fi determinat persoanele prejudiciate să depună bani în conturi ale unor societăți de transfer rapid de bani sau să-i predea personal, în scopul rezolvării favorabile a situației juridice a presupusului autor al accidentului. Activitatea infracțională ar fi fost planificată și coordonată de persoane condamnate pentru infracțiuni grave, iar activitatea de colectare a sumelor de bani era realizată prin interpuși. Cei din urmă erau, de regulă, persoane defavorizate sau fără venituri, care ar fi păstrat un comision, restul banilor fiind  împărțiți de persoanele care organizau înșelăciunile. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 300.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

   Familia poștașului susține că el a ajutat o persoană să completeze un formular

    Atât reprezentanții Poștei, cât și polițiștii din localitate, au confirmat faptul că verificările l-au vizat pe poștașul din comună, aceștia adăugând că el a fost luat și dus la IPJ Brașov. Reprezentanții Poștei au precizat că angajatul nu a creat niciodată probleme, nici la serviciu, nici în afara acestuia, fiind un salariat exemplar. Potrivit unor surse oficiale, familia bărbatului ar fi precizat că el nu a făcut altceva decât să ajute, la un moment dat, un bărbat să completeze un formular pentru un transfer bancar. Rămâne de văzut dacă poștașul nu a făcut altceva decât să ajute o persoană rău intenționată sau nu. Polițiștii de la Brașov nu au făcut alte precizări cu privire la acest caz, ei adăugând că după audieri se va stabili implicarea fiecăruia dintre bănuiți.

   Nu vă lăsați păcăliți!

    Poliția atrage încă o dată atenția asupra acestui gen de înșelăciuni, care a făcut sute sau chiar mii de victime în întreaga țară. Astfel, oamenii legii vă sfătuiesc să nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că ar avea calități oficiale. Nu oferiți date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
    Notați numărul de telefon de la care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați atât apelurile cât și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați.
    Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
    Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări. Orice accident de circulație are două variante de soluționare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
    Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acțiune. În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112 și rețineți cât mai multe detalii!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?