Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Salarii prea mici pentru asistenții sociali


Cei 108 asistenți sociali înscriși în Filiala Vrancea a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), precum și ceilalți care încă nu s-au înscris, se alătură celor din întreaga țară în demersul lor de a atrage atenția că este indecent și inuman să fie remunerați cu mai puțin de 800 lei lunar pentru munca lor extrem de dificilă, pusă în slujba celor mai defavorizate persoane. „Este o situație fără precedent, în care asistentii sociali trebuie să lucreze aproape întreaga viață pe salarii de 800 de lei. Imaginați-vă că un om imobilizat la pat sau un copil abuzat nu ține cont că e week-end sau perioadă de concedii, iar tu, ca asistent social, trebuie să fii mereu la datorie, omul acela se bazează pe tine și uneori chiar viața lui depinde de tine, ca asistent social!”, a spus Doru Buzducea, președintele CNASR, în cadrul celei de-a doua dezbatere publică din seria întâlnirilor ce au ca scop revigorarea profesiei de asistent social. La întâlnirea ce a avut loc săptămâna trecută, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, au participat și reprezentanți din țară ai sindicatelor membre în Federația Publisind.
    Dacă la prima întâlnire, ce a avut loc în data de 1 iulie, la Institutul Cultural Român, s-au atins subiecte generale privind statutul actual al asistentului social și, cu ajutorul politicienilor și al societății civile s-a fixat un calendar de discuții pe parcursul întregului an, la dezbaterea de săptămâna trecută tema principală a fost nivelul de salarizare din acest domeniu. „Mai ales în mediul rural, unde este o nevoie acută de asistenți sociali, după cum vedeți zilnic și la știri, cine credeți că ar veni să lucreze pe un astfel de salariu și fără un statut legislativ clar care să îl protejeze? Ca să nu mai vorbim de numeroasele situații în care posturile sunt ocupate de câte o rudă de-a vreunui primar, fără nicio pregătire în domeniu. Este nevoie urgentă că aceste lucruri să se schimbe. Și beneficiarii, fie că sunt copii, femei abuzate, minorități etnice sau persoane cu dizabilități să primească sprijinul și ajutorul care este de altfel prevăzut prin lege, dar care nu ajunge la beneficiari din cauza lipsei de organizare. Asta încercăm noi să facem, din interiorul sistemului„, a declarat și Cristian Roșu, secretarul executiv al CNASR.
    La rândul său, Alina Gârleanu (FOTO), președinta Filialei Vrancea a CNASR, a atras atenția că salariile inumane încasate lunar de asistenții sociali îi pot transforma pe aceștia în beneficiari ai sistemului de asistență socială. „Un studiu recent realizat de CNASR privind profilul asistenților sociali din România, arată că 88% dintre asistenții sociali din România sunt femei, iar 75% lucrează în sectorul public. Am toată admirația pentru colegii mei de profesie, vrânceni și nu numai, care lucrează în acest sector. Sunt persoane dedicate, care fac o muncă dificilă, cu mult suflet, fără ca aceasta să fie remunerată pe măsură. Nu puține sunt situațiile în care asistenții sociali trăiesc la limita veniturilor care le-ar permite accesul la beneficii sociale. Aceasta înseamnă că sunt profesioniști în domeniul social, dar pot fi eligibili și ca beneficiari”, a declarat Alina Gârleanu.

Manifestul asistenților sociali

    În cadrul celei de-a doua întâlniri, reprezentanții Federației Sindicale din Administrația Publică PUBLISIND, din care fac parte numeroși asistenți sociali, au arătat cum eforturile lor sunt îndreptate în aceeași direcție, salutând inițiativa CNASR de a conjuga acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea statutului asistentului social și a nivelului de salarizare din domeniu. Această a doua dezbatere va fi urmată începând cu luna septembrie de alte cel puțin trei, axate pe tematici ca nivelul demotivant al salarizării în raport cu volumul de muncă din acest domeniu, încărcătura foarte mare de cazuri sociale per asistent social, posibilități de îmbunătățire a condițiilor de muncă, precum și slaba valorizare a profesiei. „Resursele financiare necesare există deja, cadrul legislativ există, de asemenea, în mare măsură. Tot ce trebuie să facem este să conștientizăm că lucrurile se pot schimba în bine dacă se vrea acest lucru la nivelul decidenților. Toate studiile și rapoartele internaționale arată clar că am ajuns într-un punct mai critic decât oricând, atât din punctul de vedere al numărului celor care au nevoie de asistență socială, cât și din al celor care fac o meserie din a-i ajuta pe cei în nevoie! Trebuie doar să fim lăsați să ne apucăm de treabă, așa cum am sintetizat la dezbaterea publică din 1 iulie„, a spus Doru Buzducea în încheierea întâlnirii asistenților sociali.
    Într-un comunicat de presă trimis redacției noastre se arată că CNASR a lansat, pe 1 iulie, la Institutul Cultural Român, documentul în 7 puncte intitulat Manifestul Asistentul Social. Prin acesta se solicită:
1. Garantarea accesului la servicii de calitate pentru toți cetățenii României;
2. Stabilirea standardelor de calitate și de cost pentru serviciile sociale pornind de la nevoile beneficiarilor;
3. Acordarea beneficiilor de asistență socială (prestații) numai în completarea pachetului de servicii sociale;
4. Definirea rolului central al asistentului social ca profesionist în cadrul sistemului de asistență socială;
5. Asigurarea și respectarea condițiilor necesare exercitării profesiei de asistent social conform deontologiei profesionale;
6. Asigurarea unui cadru legal stabil și coerent pentru întreg sistemul de asistență socială;
7. Implicarea și consultarea asistenților sociali în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel central cât și local.
„Asistenții sociali trag un nou semnal de alarmă! Este indecent și inuman salariul unui asistent social de nici 800 de lei, pentru a avea grijă de copiii maltratați sau de persoanele cu dizabilități”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?