Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

COD GALBEN DE CANICULĂ! Unei focşănence i s-a făcut rău într-o farmacie


Meteorologii au emis două atenționări de Cod Galben. Prima va intra în vigoare sâmbătă și vizează nouă județe din vestul și sud vestul țării. Duminică intră în vigoare o altă atenționare valabilă pentru toată țara. Potrivit ANM, duminică și luni, temperaturile vor depăși frecvent 35-37 grade și pot ajunge până la 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. „Duminică, 19 iulie și luni, 20 iulie, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35…36 de grade și local se vor atinge 37…38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului”, se arată în informarea ANM.
    Vineri, canicula a făcut prima victimă. Este vorba despre o femeie de peste 70 de ani, căreia i s-a făcut rău într-o farmacie de lângă Sala Polivalentă din Focșani. La fața locului a ajuns un echipaj al Ambulanței, care i-a acordat femeii primul ajutor medical și a transportat-o la Spitalul Județean. Medicul Dănuț Ceamburu ne-a precizat că femeii i s-a făcut rău din cauza căldurii.

Berea….deshidratează!

    În această perioadă extrem de călduroasă este important să ținem cont de câteva sfaturi ale specialiștilor în sănătate. Este vorba despre sfaturi referitoare la alimentație, la crearea unui climat plăcut în propria casă sau la felul în care trebuie să ne îmbrăcăm pentru a trece cu bine peste disconfortul termic. Specialiștii spun că pe caniculă este necesar ca organismul să fie bine hidratat prin consumul a doi litri de apă pe zi. Se pot consuma, de asemenea, și ceaiuri slab îndulcite, sucuri naturale sau sucuri de fructe preparate în casă. Alimentația trebuie să fie compusă preponderent din fructe și legume proaspete și nu este indicat să se consume alcool sau cafea pe timp de caniculă.
    Legat de cum te hidratezi: este bine de știut că berea, băutură îndrăgită pe timp de vară și nu numai, deshidratează. Astfel se explică de ce te trezești cu gura uscată după o noapte de băut bere. De asemenea, toate băuturile care conțin cofeină și băuturile gazoase deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada și ceaiul de mentă răcit. Este recomandat să consumăm cât mai multe fructe și legume bogate în vitamine și apă, respectiv mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prăjiți, după cum spun specialiștii.
    O altă recomandare este aceea de a evita circulația la orele de vârf când temperatura atinge cote maxime. „În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise”, recomandă specialiștii DSP.
    Persoanele care suferă de anumite afecțiuni trebuie să își continue tratamentul conform indicațiilor medicului. În cazul copiilor aflați în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar însoțitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheați, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

Nu vă scăldați în râuri, canale, lacuri

    Având în vedere că sezonul cald tentează pe multe persoane să încerce să se răcorească scăldându-se în diferite lacuri ori ape curgătoare, trebuie avute în vedere mai multe recomandări. Astfel, scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului; evitați scăldatul în râuri, lacuri,canale de irigații sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci și  supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia.
Evitați scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente; nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare; evitați scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare; cel mai indicat este nu vă aventurați să vă scăldați, dacă nu înotați bine și nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte. Totodată, nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave.

Sfaturi de la pompieri

    Temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfășurarea normală a activităților sociale și economice la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Astfel, pentru prevenirea incendiilor, este necesar ca autoritățile publice locale și operatorii economici cu pericole de incendii specifice în astfel de situații vor intensifica numărul de acțiuni preventive. De asemenea, fiecare unitate administrativ teritorială trebuie să asigure sursele și rezervelor de apă necesare alimentării autospecialelor de intervenție în caz de incendiu, iar în perioadele de caniculă și secetă prelungită, arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă. În pădure sunt interzise: utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse; parcarea autoturismelor, instalarea corturilor și a suprafețelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens.

Atenție la trafic! Copiii nu trebuie lăsați în mașină!

    Dat fiind că duminică și luni județul nostru se află sub incidența Codului Galben de caniculă, polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să își planifice deplasările, pe cât posibil, în afara intervalului orar 10.00-18.00. Posesorii de permis de conducere cu afecțiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiți să renunțe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menționat. În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului și hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staționarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite. Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceștia să fie protejați de razele directe ale soarelui.
    Copiii nu vor fi lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanțe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilități de climatizare! „În cazul în care autovehiculul a fost staționat la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranță a unui autovehicul. Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului și, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire și uzură al acestora și al racordurilor, precum și verificarea instalației de climatizare. Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele încă frecvente de conturbare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său. Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri”, recomandă polițiștii vrânceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?