Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Primarul Bacinschi a delegat majoritatea atribuţiilor către viceprimari


Primarul Decebal Bacinschi și-a delegat majoritatea atribuțiilor către cei doi viceprimari ai municipiului, Gabriel Necula și Marius Iorga. Cele mai multe responsabilități le are viceprimarul Gabriel Necula, cel care de altfel avea drept de semnătură în perioada când edilul intra în concediu de odihnă sau pleca din localitate. Motivele delegării atribuțiilor au fost prezentate de primarul Decebal Bacinschi în cadrul unei conferințe de presă  organizate alături de cei doi viceprimari. Edilul a precizat că și-a delegat atribuțiile în baza unei modificări din 2014 a legii 215 a administrației publice, prin care poate delega atribuțiile viceprimarilor, secretarului, directorilor din administrația locală.
    Primarul a povestit că, în urma discuțiilor cu viceprimarii, aceștia au spus că vor mai multe atribuții. „Împreună, toți trei, am împărțit atribuțiile primarului. Le-am repartizat, funcție de obligațiile pe care le are primarul prin legea 215 aceste atribuții. Eu mi-am oprit o parte, o parte am dat viceprimarului Necula și o parte viceprimarului Iorga”, a afirmat Decebal Bacinschi. Toate atribuțiile care au fost date celor doi viceprimari au fost date și celorlalți viceprimari din anii trecuți, cu care a lucrat în cei 14 ani de când conduce primăria Focșani, cu excepția celor referitoare la serviciul de taxe și impozite locale și cea de ordonator principal de credite. Totodată, a explicat că, așa cum le-a dat atribuțiile celor doi viceprimari, la fel le poate lua, printr-o simplă dispoziție. „Rămân primarul municipiului Focșani, iar dânșii lucrează împreună cu mine, să respectăm toate aceste obligații pe care le fixează legea 215. Dacă numeam un city manager nu îi dădeam aceleași atribuții?”, a continuat primarul Bacinschi. El a adăugat că după atâția ani la Primărie, „e o anumită vârstă, o anumită rutină”. Decizia delegării atribuțiilor nu a fost luată în ultimele zile, a explicat Bacinschi, precizând că a discutat acest lucru încă de acum două săptămâni la nivelul organizației PSD.
    Viceprimarul Gabriel Necula a precizat că majoritatea atribuțiilor le-a avut încă de la începutul mandatului în conducerea Primăriei Focșani. El a subliniat că primarul Decebal Bacinschi va termina cu succes mandatul în 2016. „Încă de la începutul mandatului am avut foarte multe dintre aceste atribuții. Sunt două sau trei în plus printre care unitățile subordonate. Nu sunt străin de aceste atribuții mai ales că eu i-am ținut locul domnului primar cât a fost în concediu. Cred că domnul primar va termina cu succes mandatul și ne va ajuta să trecem peste toate obstacolele acestor atribuții”, a afirmat viceprimarul Gabriel Necula.
    Colegul său, viceprimarul Marius Iorga spune că după ce a fost numit în funcție a discutat cu primarul Bacinschi despre atribuțiile sale, despre ceea ce trebuie să facă în primărie. Ulterior, a avut o discuție în care au fost stabilite atribuțiile primarului și celor doi viceprimari. „Am fost în mai multe rânduri la domnul primar și l-am rugat să avem o discuție cu domnul viceprimar Necula pentru că îmi doream mai multe atribuții, să am o activitate, să fac ceva. Împreună s-a ajuns la concluzia că ar fi bine să mai împartă domnul primar din atribuțiile pe care le are și nu pentru că nu ar mai vrea să fie primar, nici nu a fost o asemenea discuție. Pur și simplu, m-a chemat pe mine, pe domnul viceprimar Necula și și-a exprimat intenția de a ne da din atribuțiile dânsului. Asta nu înseamnă că de mâine nu va mai face nimic. Dimpotrivă. Ne consultăm împreună, are o experiență extraordinar de bogată și, oricum, nu fac nimic din ce am primit fără să mă consult cu dumnealui”, a afirmat viceprimarul Marius Iorga. 

Primarul Decebal Bacinschi

Servicii și compartimente din Primărie:
Compartiment audit, Compartiment autorizare agenți economici, Compartiment de protecție civilă.
Unități subordonate: Poliția locală a municipiului Focșani, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.
Atribuții: ofițer stare civilă, prezintă Consiliului Local în primul trimestru un raport anual privind stare economică socială și mediu a unității administrativ teritoriale, prezintă la solicitarea Consiliului Local acte, rapoarte și informări, elaborează proiecte și strategii privind starea economică și socială și le supune aprobării Consiliului Local, ia măsuri pentru prevenirea și, după caz, gestionarea situațiilor de urgență, ia măsuri pentru organizarea, executarea concretă a activității în domeniul ordine publică și situații de urgență.

Viceprimarul Gabriel Necula

Servicii și compartimente din Primărie:
Direcția adminstrație publică locală, Direcția resurse umane și coordonarea unități subordonate cu excepția celei de asistență medicală și al compartimentului învățământ, cultură, școli și tineret, Direcția economică cu excepția serviciului de taxe și impozite locale, compartimentului transport public local de călători și compartimentului autorizare agenți economici, Direcția tehnică, respectiv serviciul urbanism și serviciul investiții, administrarea fondului locativ cu excepția activității de administrare a fondului locativ și asociațiile de proprietari; Serviciul Comunicare, Compartimentul contracte achiziții energetic, compartimentul proiecte
Unități subordonate: Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor, Administrația Piețelor, CUP Focșani, CUP Salubritate, ENET Focșani
Atribuții: asigură funcționarea serviciilor publice locale de profil și anume alimentare cu apă, canalizare, salubrizare, energie termică și iluminat public; îndeplinește atribuții privind organizarea și desfășurarea alegerilor, referendumului și recensământului; exercită funcția de ordonator principal de credite; întocmește proiectul bugetului local și contul de încheiere a exercițiului bugetar și le supune spre aprobare Consiliului Local; inițiază în condițiile legii negocieri pentru contractarea de împrumuturi și emiterea de titluri de valoare în numele unității administrativ teritoriale; ia măsuri pentru organizarea exercitării și funcționării a activităților din domeniile protecția și refacerea mediului, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale, dezvoltarea urbană,  podurile și drumurile publice, punerea în valoare în interesul comunității locale a resurselor naturale de pe raza unității administrativ teritoriale; hotărăște acordarea unor sporuri și altor facilități potrivit legii personalului sanitar și didactic; sprijină în condițiile legii activitatea cultelor religioase; poate solicita informări și rapoarte de la șefii organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local; numește, sancționează și dispune suspendarea, modificarea și încetarea raportului de serviciu, după caz, a raportului de muncă, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate precum și pentru conducătorii instituțiilor și serviciilor publice de interes local; asigură elaborarea planurilor urbanistice, le supune aprobării Consiliului Local și acționează pentru respectarea prevederilor acestora.

Viceprimarul Marius Iorga

Servicii și compartimente din Primărie:
Serviciul de impozite și taxe locale, Compartimentul de transport public local de călători, Serviciul de Asistență socială, Compartimentul învățământ, cultură, sport și tineret; activitatea de administrarea fondului locativ și asociațiile de proprietari din cadrul Serviciului de investiții și administrarea fondului locativ.
Unități subordonate: Serviciul public local de asistență socială a municipiului Focșani; Cantina de Ajutor social; Căminul pentru persoane vârstnice; Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007; Ansamblul Å¢ara Vrancei, Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”, Formația Corală Pastorala, Serviciul Public Creșe Focșani și Societatea de Transport Public Local
Atribuții: îndeplinește funcția de autoritate tutelară; asigură funcționarea serviciilor publice locale de transport public local; verifică prin Serviciul de impozite și taxe locale corecta înregistrare fiscală a contribuabililor la organul fiscal teritorial; ia măsuri pentru organizarea exercitării și executării concrete a activitățiilor din domeniul educație, servicii sociale de protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârsnice, a familiei, cultură, tineret, sport; urmărește modul de executarea a hotărârii Consiliului local Focșani privind realizarea rețelei publice de comunicații electronice pe raza municipiului

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?