Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Membrii unei rețele de CONTRABANDĂ cu ȚIGĂRI, trimiși în judecată de procurorii DIICOT


Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au trimis în judecată opt persoane pentru constituire de grup infracțional organizat, contrabandă și contrabandă calificată în formă continuată. Unele dintre acestea sunt din Vrancea, altele din alte județe. Astfel, procurorii l-au trimis în judecată pe vrânceanul Dorel German pentru contrabandă, constituire de grup infracțional organizat și contrabandă calificată în formă continuată toate în concurs real, faptele fiind comise în perioada ianuarie-aprilie. În ceea ce privește fapta de contrabandă, anchetatorii au arătat că la data de 17 mai, German a fost depistat pe raza localității băcăuane Nicolae Bălcescu, în timp ce conducea un autoturism Renault Laguna, înmatriculat în București, iar pe bacheta din spate a acestuia a fost găsită cantitatea de 1.500 pachete de țigări marca „Viceroy” cu timbre de accizare de Ucraina. Valoarea țigărilor din mașină a fost estimată la suma de 16.575 lei.
    În ceea ce privește infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, anchetatorii arată că începând din luna ianuarie, el, împreună cu alți trei inculpați, dar și cu alte persoane, care au rămas neidentificate, au pus bazele „afacerii” cu țigări de contrabandă, grup la care au mai aderat alți doi inculpați. Scopul a fost acela de a obține importante sume de bani din vânzarea de țigări.
    Referitor la infracțiunea de contrabandă calificată, în rechizitoriul procurorilor se arată că în perioada ianuarie – aprilie, a introdus ilegal în România, de mai multe ori, cantități importante de țigări din Ucraina, mai exact 87.654 pachete cu țigări cu timbre de accizare Ucraina, dar și fără timbre, din care 24.953 au fost reținute de anchetatori. Procurorii arată că prin desfășurarea acestor activități ilegale, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.054.907 lei.

   Dorel a fost ajutat de concubină să comită infracțiuni

    Două dintre faptele lui Dorel i-au fost imputate și Ginei Stănescu, zisă „Papi”, concubina bărbatului, care a „muncit” cot la cot cu el. Ea nu va fi judecată și pentru infracțiunea de contrabandă, ci doar pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă calificată. Este acuzată că începând din luna ianuarie, împreună cu concubinul, alți doi inculpați, dar și alte câteva persoane, rămase neidentificate, a constituit grupul infracțional organizat în scopul obținerii unor importante foloase materiale prin săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu produse din tutun, aduse din Ucraina. De asemenea, în perioada ianuarie-aprilie, de mai multe ori a introdus ilegal în țara noastră cantități importante de țigări, mai exact 87.654 pachete. Prejudiciul cauzat de Papi bugetului de stat este același ca și în cazul concubinului.

   „Înhățat” imediat ce a revenit în țară

    Un alt inculpat din dosar, trimis în judecată pentru aceleași infracțiuni ca și Gina, este Alfred Augustin Șimon, care a fost săltat de polițiști ceva mai târziu, întrucât la momentul declanșării acțiunii era plecat din țară. În rechizitoriu se arată că din ianuarie, împreună cu inculpații menționați anterior, dar și alții, a constituit un grup infracțional organizat pentru a obține beneficii materiale prin săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu tutun, provenit din Ucraina. Acționând în cadrul grupului, Șimon, în perioada ianuarie – aprilie, a introdus ilegal în România, din Ucraina, diferite cantități de țigări, mai exact 42.683 pachete, care aveau timbre de accizare de Ucraina sau nu aveau deloc. El s-a ocupat inclusiv de preluarea acestora, le-a depozitat la el, le-a transportat și a avut grijă ca acestea să fie vândute. În cazul său, anchetatorii arată că prejudiciul creat bugetului de stat este de 498.891 lei.
    Procurorii l-au trimis în judecată, tot pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă calificată în formă continuată, și pe Laurien Decebal Irimia. Și el este acuzat că a pus bazele grupului infracțional, tot pentru a obține beneficii materiale din contrabandă cu tutun. Mai mult, din ianuarie și până în aprilie, a introdus ilegal în țară țigări cu timbre de Ucraina sau fără timbre, în total 87. 654 pachete, pe care le-a transportat, depozitat, predat și s-a ocupat și de desfacerea acestora. În cazul său, prejudiciul creat bugetului de stat este același ca și la concubinii din Focșani.

   Fostul polițist Iordache a intrat în afacere mai târziu

    În dosar va fi judecat și un fost polițist din Suceava, Cristian Mihai Iordache, acuzat și el tot de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată în formă continuată. În rechizitoriu se arată că fostul om al legii a aderat la grupul infracțional în luna martie, cu intenția de a obține bani din activități de contrabandă cu produse din tutun. Timp de o lună, de șase ori, el a introdus ilegal țigări în țară, în total cantitatea de 76.971 pachete de țigări cu timbre de accizare Ucraina sau fără timbre, și a participat nemijlocit la colectarea, deținerea, transportul, preluarea, predarea, desfacerea și vânzarea acestora, creând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 928.011 lei.
    Ce a făcut fostul polițist a făcut și Radu Belibou, care a aderat la grupul infracțional odată cu Iordache. În sarcina acestuia s-au reținut fix aceleași fapte ca și în cazul lui Iordache. În dosar mai este judecat și Ovidiu Vasile Solcan, pentru contrabandă calificată, dar și Neculai Cortel, pentru contrabandă calificată în formă continuată. În ceea ce-l priveșțe pe Ovidiu Vasile zis și „Demon”, anchetatorii arată că, pe data de 19 februarie, a fost depistat la Sascut, în timp ce se deplasa cu un Fiat Doblo, iar într-un spațiu special amenajat era depozitată cantitatea de 3.510 pachete cu țigări, în valoare de 40.935 lei. Èšigările urmau să ajungă la Focșani, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
    În cazul lui Cortel s-a stabilit că în perioada martie-aprilie, a deținut, transportat, preluat și depozitat cantitatea de 2.033 pachete de țigări, dintre care 2.033 reținute de anchetatori, prejudiciul cauzat prin acțiunile sale fiind de 24.296,5 lei.

    Cinci dintre inculpați, judecați în stare de arest preventiv

    Odată cu trimiterea în judecată s-au discutat și măsurile preventive, instanța dispunând menținerea arestului preventiv pentru cinci dintre inculpați și pe cea a controlului judiciar pentru Gina Stănescu.
    „(…) menține ca legală și temeinică măsura arestării preventive privind pe inculpații German Dorel, Irimia Laurien Decebal, Iordache Cristian Mihai, Belibou Radu, Åžimon Alfred Augustin și a măsurii controlului judiciar privind pe inculpata Stănescu Gina. Respinge cererile de înlocuire a măsurii preventive formulate de inculpați ca nefondate. Onorariile pentru apărătorii din oficiu vor fi avansate din fondurile Ministerului de Justiție. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație, în termen de 48 de ore de la comunicare. Stabilește termen pentru o nouă verificare a măsurii arestării preventive, la data de 05.08.2015”, se arată în soluția dată marți de magistrații Tribunalului Vrancea.

   Blocaje în trafic și focuri de armă

    Acțiunea împotriva contrabandiștilor a fost declanșată la finele lunii aprilie și nu a fost una deloc ușoară pentru polițiștii vrânceni, mai ales că unii dintre contrabandiști nu s-au lăsat prinși, spărgând barajul oamenilor legii și încercând să fugă. Polițiștii au folosit atunci și pistoalele, dar focurile de armă nu i-au dat emoții unuia dintre contrabandiști, care a fost prins ulterior în Vama Nădlac.
    Gruparea avea și un lider, în persoana lui „Doru”, după cum ne-au spus surse oficiale, care coordona întreaga rețea de distribuție a țigărilor de contrabandă.  Anchetatorii au stabilit că „țigările erau preluate de doi membri ai grupului infracțional organizat în zona județului Suceava, fiind apoi transportate, cu un autoturism, pe raza municipiilor Focșani și Adjud, unde erau predate rețelei de distribuție, coordonată de către liderul grupării. Ulterior, o mare parte a țigărilor erau valorificate en detail în piețele din cele două localități, o altă parte fiind valorificată prin intermediul rețelei de distribuție existentă pe raza municipiului Onești, dar și către persoane din municipiul Galați”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?