Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Icoane greceşti arse în incendiul care a cuprins Biserica Ovidenia Armeni



Biserica Ovidenia din Focșani, situată în apropiere de Școala Ștefan cel Mare, a fost cuprinsă de flăcări în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar pagubele produse de flăcări sunt destul de mari. Potrivit unor surse oficiale,  în urma primei estimări, numai valoarea obiectelor afectate de incendiu, între care și două icoane grecești de dimensiuni mai mari, a fost estimată la suma de 100 mii lei. Pe lângă obiectele de cult și mobilier care au ars, respectiv icoane, cărți religioase, acatiste, lumânări, a mai fost afectat de incendiu și un aparat de aer condiționat, s-au degradat pereții și planșeul din pridvor, dar și ușa de acces în lăcășul de cult și ferestrele din pridvor. Primele verificări ale pompierilor au arătat faptul că incendiul a pornit de la o lumânare lăsată aprinsă. Din fericire, lăcașul de cult este asigurat.
    Incendiul a fost anunțat la ISU Vrancea vineri noapte, în jurul orei 23.30, iar la fața locului au ajuns patru echipaje, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. „În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului s-a constatat că incendiul se manifesta cu violență în interiorul pridvorului bisericii cu posibilitatea de propagare la întreg lăcașul de cult. În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului s-a constatat că incendiul se manifesta cu violență în interiorul pridvorului bisericii cu posibilitatea de propagare la întreg lăcașul de cult. S-a acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului și pentru împiedicarea extinderii acestuia la întreaga încăpere. În urma incendiului au ars obiecte de cult și mobilier din pridvor, icoane, cărți de rugăciuni, acatiste, lumânări, un aparat de aer condiționat și s-au degradat pereții și planșeul din pridvor. Totodată s-au degradat și pereții în interior, dar și ușa de acces și ferestrele din pridvor. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că, cel mai probabil, cauza incendiului a fost un fost deschis în spații închise”, ne-a declarat căpitan Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
    Biserica Ovidenia Armeni a fost construită în veacul al XVIII-lea de ctitorii locali, care au dorit să rămână anonimi, fiind monument istoric. Acest lăcaș de cult a fost îngrijit de boierii armeni, de unde și denumirea de Ovidenia Armeni. „Monumentul clasat, cod LMI VN-II-m-B-06428, este construit pe tipul de plan în forma de cruce, cu pridvor, naos, pronaos și altar. Temelia este din piatră, pereții sunt din caramidă cu mortar de var, iar acoperișul este din tablă. Altarul este despărțit de naos de catapeteasma din zidărie în care se află golurile ușilor împărătești și a celor diaconicești. Pereții interiori sunt tencuiți și pictați în frescă, iar decorația exterioară este realizată din stuc, caramidă și mosaic”, după cum se precizează pe site-ul http://www.vrancea.djc.ro/.
    În ciuda faptului că o parte din biserică a ars, sâmbătă, o pereche de proaspeți însurăței și-au unit destinele în incinta acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?