Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: Pompierii adjudeni sunt de 40 de ani în slujba cetățenilor


Pompierii militari de la Secția Adjud au sărbătorit, în prima zi a lunii iulie, 40 de ani de la înființarea subunității. Cu acest prilej, s-a organizat o ceremonie militară și Ziua Porților Deschise. Astfel, cu începere de la ora 11.00, porțile Secției de Pompieri Adjud s-au deschis pentru toți cei care au dorit să afle detalii despre activitatea angajaților și să participe la ceremonia militară. Printre cei prezenți s-au regăsit reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, cadre militare active și în rezervă, copii de toate vârstele, precum și simpli cetățeni.
    După intonarea Imnului de Stat al României și oficierea serviciului religios de către doi preoți, lt. col. Åžtefan-Marius Haiduc, comandantul Secției de Pompieri Adjud, a prezentat însemnătatea zilei de 1 iulie. „La data de 01.07.1975, în baza Deciziei Consiliului Popular al Județului Vrancea, s-a înființat Compania de Pompieri Adjud, cea de-a doua structură de acest gen din alcătuirea Grupului de Pompieri Vrancea. Suntem acum prezenți în curtea subunității atât cei care au trecut în rezervă chiar de aici, de la Adjud, cât și alții, pentru care această structură a fost doar o rampă care le-a sprijinit cariera. Registrul istoric al subunității păstrează detalii despre toți cei care i-au trecut pragul și amintește despre buna funcționare a tehnicii de luptă și acțiunea curajoasă a militarilor gărzilor de intervenție, care au dat dovadă, în acțiunile lor, de curaj și dăruire față de cetățeni și bunurile acestora”, a precizat lt. col. Åžtefan-Marius Haiduc.
    În cadrul ceremoniei s-au înmânat diplome câștigătorilor competiției de minifotbal, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, în cooperare cu Asociația Sportivă a Pompierilor din România, Sucursala Vrancea. Primul loc a fost revendicat de Secția de Pompieri Adjud, locul II de Detașamentul de Pompieri Focșani, iar locul III de Stația de Pompieri Vidra. Totodată, au fost expuse lucrările realizate de copiii cadrelor ce își desfășoară activitatea la subunitatea din Adjud, lucrări realizate în cadrul unui concurs de desen intitulat „Copil de pompier”.
    Constantin Armencea, primarul municipiului Adjud, în mesajul său, a subliniat importanța subunității de pompieri de la Adjud, menționând rolul important pe care această structură militară l-a avut de-a lungul celor 40 de ani de existență pentru menținerea climatului de siguranță în cadrul comunității, protejarea vieții și bunurilor cetățenilor.
    În cuvântul său, inspectorul șef al ISU Vrancea, col. Flaviu-Dorel Chiscop, a expus modul în care subunitatea s-a dezvoltat pe parcursul celor 40 de ani de activitate, primind noi sarcini, odată cu modernizarea întregului mecanism de gestionare a situațiilor de urgență: „pe lângă intervențiile tradiționale specifice armei, pompierii militari din cadrul Secției Adjud își riscă viața pentru limitarea efectelor distructive ale situațiilor de urgență specifice zonei de competență, cum ar fi: inundații, alunecări de teren, accidente rutiere și multe altele. Alinierea județului nostru în rândul celor care beneficiază de Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, în anul 2010, a constituit o nouă provocare în nobila misiune dedicată salvării vieților omenești. Numai pe parcursul anului trecut, Secția de Pompieri Adjud a răspuns la 1.287 de solicitări, dintre care peste 40 au reprezentat intervenții pentru stingerea incendiilor, iar alte peste 1.100 misiuni au fost îndeplinite pentru acordarea a primului ajutor calificat”.
    Åži cum toate acestea nu se puteau realiza fără oameni, fără aceia care au răspuns timp de câteva luni, un an sau o viață solicitărilor semenilor aflați la ananghie, la ceas aniversar li s-a transmis recunoștință deplină pentru dăruirea, spiritul de sacrificiu și profesionalismul dovedit în lupta cu focul și cu stihiile naturii. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga activitate depusă în slujba cetățenilor și comunității, șeful pompierilor vrânceni a înmânat comandantului subunității de la Adjud o Plachetă aniversară.
    De asemenea, inspectorul șef al ISU Vrancea a transmis și mesajul prefectului județului Vrancea, Nicușor Halici. „Vă asigur de tot respectul pe care îl meritați, vă doresc multă sănătate și cutezanță în misiunea dumneavoastră de apărători ai celui mai de preț bun – viața oamenilor”, a transmis prefectul.
    După finalizarea ceremoniei militare, a avut loc o expoziție cu mijloace și tehnică de intervenție utilizate de pompierii militari în timpul îndeplinirii misiunilor specifice și s-au distribuit pliante cu recomandări specifice de comportare în diferite situații de urgență. Astfel, au fost expuse autospeciale de lucru cu apă și spumă, cel mai des întâlnite autospeciale din dotarea pompierilor, folosite la intervențiile pentru stingerea incendiilor, precum și la acțiuni de deblocare și salvare. A putut fi văzută și autospeciala de lucru și salvare de la înălțimi, folosită atât pentru salvarea persoanelor de la înălțimi cât și pentru realizarea dispozitivelor de intervenție la nivelurile superioare ale clădirilor și instalațiilor, dar și autospeciala pentru descarcerare destinată facilitării accesului către victime în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente. 
Totodată, au mai fost prezentate ambulanța SMURD, dotată cu echipamente medicale de ultimă generație, folosită pentru acordarea primului ajutor medical de urgență și transportului persoanelor către unitățile spitalicești, autospeciala cu capacitate mărită de trecere model ARGO, tracțiune 8×8, care se poate deplasa atât pe apă cât și pe uscat, în medii umede sau zone nisipoase, prin râuri, lacuri ori pe zăpadă și șalupa utilizată pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec, a animalelor sau bunurilor materiale amenințate de inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?