Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Regimul mediteranean, pe cale de dispariție tocmai în Mediterană


Dieta mediteraneană, cunoscută și sub numele de „regim alimentar cretan”, extrem de elogiată pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, este pe cale de dispariție în această regiune din sudul Europei, motiv pentru care sunt tot mai frecvente cazurile de obezitate, boli cronice și decese premature, susține un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prezentat joi, la Expoziția Universală de la Milano, transmite AFP. „În regiunea mediteraneeană, are loc o tranziție alimentară care o îndepărtează de vechiul său regim alimentar, considerat ca un model de viață sănătoasă”, atrage atenția documentul realizat de FAO și Centrul Internațional de Înalte Studii Agronomice Mediteraneene (CIHEAM).
Dieta mediteraneană, ale cărei calități în prevenirea bolilor cardio-vasculare sunt constatate științific, se bazează mai ales pe fructe și legume, carne slabă, pește și folosirea uleiului de măsline în detrimentul altor tipuri de grăsimi alimentare. Globalizarea, importurile de alimente și schimbările în modul de viață, în special modificările legate de rolul femeii în societate, sunt pe cale să transforme însă obiceiurile de consum din regiunea mediteraneană. „În timp ce subnutriția afectează partea din sudul Mediteranei, țările din regiune se confruntă tot mai mult cu problema supraponderabilității”, în special la copii, susține raportul. „Regimul alimentar mediteranean este hrănitor, bine integrat din punctul de vedere al culturilor locale, respectă mediul înconjurător și este potrivit pentru economiile locale”, a subliniat Alexandre Meybeck, coordonatorul programului referitor la sisteme alimentare durabile din cadrul FAO.
Creșterea importurilor de alimente și adoptarea monoculturilor duce însă la modificarea obiceiurilor alimentare străvechi, observă documentul, potrivit căruia, în prezent, se mai cultivă în bazinul mediteranean doar 10% din varietățile tradiționale locale de plante alimentare. Totodată — apreciază raportul, prezentat în contextul în care la Roma se desfășoară cea de-a 39-a sesiune a conferinței a FAO — turismul, urbanizarea pronunțată, epuizarea resurselor naturale și pierderea unor cunoștințe tradiționale contribuie la scăderea rapidă a diversității genetice a culturilor și raselor de animale din zona mediteraneană.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?