Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Spitalul Județean, luat cu „asalt“ de pompieri, jandarmi și cadre medicale


Intervenție în forță, ieri, la Spitalul Județean de Urgență Focșani! Pompierii, alături de jandarmi, angajați ai SMURD și ai Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, au intervenit în cadrul unui exercițiu de alarmare în caz de cutremur. Ei au participat la o simulare a unui cutremur de 7 grade produs în Vrancea, Spitalul Județean fiind afectat serios. Potrivit scenariului, în urma cutremurului, foarte mulți pacienți au rămas blocați în spital, iar la centrala termică și la blocul alimentar al unității s-au produs explozii, urmate de incendii.
La acest exercițiu au participat, pe lângă reprezentanți ai instituțiilor de intervenție, și un reprezentant al IGSU, dar și medicul Călin Alexandru din MAI. Înainte de a debuta exercițiul, a avut loc o conferință în clubul spitalului, unde s-a prezentat traseul evenimentelor. Astfel, au fost implementate cinci situații specifice:
1. La secția Anestezie și Terapie Intensivă, două saloane au fost grav afectate de cutremur, fiind necesară mutarea pacienților în saloanele neafectate și evacuarea pacienților care pot fi evacuați. Personalul de la locul de muncă acționează pentru mutarea și evacuarea pacienților.
2. În urma cutremurului, casa scării este afectată, lifturile spitalului nu mai funcționează, iar persoanele care se află în secția de Boli Interne nu se mai pot evacua. Concomitent cu mutarea pacienților din secția ATI, se acționează cu ajutorul autoscării mecanice pentru evacuarea persoanelor rămase izolate la nivelul etajului 4 și transportul acestora către Punctul medical avansat.
3. Din cauza unor defecțiuni tehnice la instalația de alimentare cu gaze, la centrala termică a spitalului are loc o explozie urmată de un incendiu, care se manifestă la aproximativ 30% din suprafața clădirii, o persoană este posibil să fie prinsă în interior. Se acționează cu echipa de căutare-salvare pentru localizarea și evacuarea victimei și cu echipaje de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea incendiului.
4. În urma mișcărilor seismice, instalațiile de preparare a hranei sunt distruse și se produce un incendiu la demisolul clădirii, unde se află blocul alimentar, cu posibilitate de propagare atât pe orizontală, cât și pe verticală, două persoane angajate ale spitalului nu s-au putut autoevacua și au fost surprinse în interior. Se acționează pentru evacuarea persoanelor și pentru localizarea și lichidarea incendiului.
5. Există persoane care nu se pot evacua de pe holul etajului doi, deoarece căile de evacuare sunt obstrucționate de diferite elemente de construcție căzute în urma mișcărilor seismice. Se acționează cu ajutorul pernei pneumatice pentru evacuarea persoanelor și transportul acestora către punctul medical avansat.

   Alarma a sunat la ora 11.30

Exercițiul a început în jurul orei 11.30. Un angajat al Spitalului Județean a dat alarma, sunând la 112, iar mai multe mașini de pompieri, ambulanțe SMURD, ambulanțe SAJ și un echipaj de jandarmi au ajuns în curtea Spitalului Județean. Prima dată s-a intervenit cu autoscara mecanică, mai mulți pacienți fiind coborâți pe aceasta de la etajul patru, fiind transferați la corturile din curtea unității, unde erau amenajate puncte de ajutor medical. Apoi, s-a intervenit la centrala termică a spitalului, unde izbucnise un incendiu. O autospecială cu apă și spumă a localizat și stins flăcările, iar o ambulanță SMURD a preluat o victimă.
După câteva minute, alte două autospeciale cu apă și spumă au intervenit la Blocul Alimentar al spitalului, unde izbucnise un incediu, care punea în pericol clădirea. Au ajuns inclusiv o ambulanță SMURD și una SAJ, care au preluat victimele și le-au acordat primul ajutor medical. Ultima intervenție a avut loc în spatele spitalului, fiind nevoie de perna pneumatică. Deși se stabilise ca pacienții să sară de la etajul al doilea, aceștia au sărit de la etajul 1, fiind preluați de cele două ambulanțe.
Potrivit reprezentanților ISU, după finalizarea situației tactice numărul 4, respectiv incendiul de la demisolul clădirii și afectarea instalațiilor de preparare a hranei, două persoane fiind surprinse în interior, s-a făcut trierea victimelor în punctual medical avansat de către medicul specialist, o parte dintre victime fiind transportate la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani.

   Felicitări pentru organizatori
 
La exercițiu au participat doctorul Alexandru Călin, director general al Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, prefectul Nicușor Halici, colonel Flaviu-Dorel Chiscop – inspectorul șef al ISU Vrancea, dar și reprezentanți ai Poliției, Inspectoratului Județean de Jandarmi și ai Serviciului de Ambulanță Județean, care au apreciat modul operativ și profesionist în care s-au rezolvat situațiile de urgență simulate.
Exercițiul a urmărit antrenarea forțelor profesioniste de intervenție în organizarea și coordonarea acțiunilor în astfel de situații, perfecționarea pregătirii efectivelor în executarea operațiunilor de salvare, evacuare și de stingere a incendiilor, precum și antrenarea personalului din cadrul spitalului în organizarea și desfășurarea operațiunilor de primă intervenție, până la sosirea forțelor serviciului profesionist pentru situații de urgență.
După finalizarea exercițiului, medicul Călin Alexandru i-a felicitat pe organizatori, dar le-a atras și atenția pentru anumite nereguli. „Aceste exerciții sunt importante prin faptul că se creează niște mecanisme de cooperare interinstituționale. Consider că acestea sunt binevenite, se stabilește un algoritm de intervenție. Eu felicit organizatorii și consider că cu unele inadvertențe, exercițiul de astăzi s-a desfășurat bine. Dacă le-aș reproșa ceva, sunt lucruri legate de partea de organizare, care trebuie să fie un pic mai bine pregătită. De exemplu, la momentul în care trebuiau să ajungă cu tărgile, ei trebuiau să treacă peste niște fire electrice, sunt niște chestii care pot fi gândite mai bine, dar acesta este rostul acestor exerciții, ca ele să fie observate, iar în următoarele exerciții să se poată remedia”, a spus medicul Călin Alexandru.
În schimb, managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă, a fost mulțumit de exercițiul de ieri, sperând că vor mai fi organizate astfel de acțiuni. „Eu cred că a fost o reușită, mulțumesc organizatorilor, tuturor celor care au fost alături de noi. Eu sper să mai facem asemenea exerciții și probabil că le vom perfecționa în timp. Cum ați văzut, noi trebuie să fim pregătiți pentru orice, indiferent de situație”, a spus el.
Și colonelul Flaviu Chiscop a fost mulțumit de cum au colaborat structurile de intervenție. „Exercițiul tactic pregătit astăzi (ieri-n.r.) la Spitalul de Urgență Focșani a avut, în principal, scopul verificării modului de acțiune atât a personalului de la locul de intervenție, cât și a personalului profesionist din cadrul ISU Vrancea, în cazul producerii unui cutremur, urmarea acestui cutremur generând alte situații de urgență, gen explozii, incendii sau persoane sub dărâmături. Împreună cu celelalte forțe și mijloace de intervenție din cadrul MAI, SAJ și a altor instituții din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am încercat să verificăm, în primul rând, modul de acțiune al personalului spitalului, ulterior modul de acțiune și colaborare al celorlalte structuri de intervenție privind salvarea persoanelor, care este prioritară și, ulterior, limitarea și înlăturarea pagubelor efectului seismului respectiv. Consider că personalul din obiectiv și forțele de intervenție au executat misiunile respective în condiții bune, ne-am fi dorit, poate, să avem timpul necesar pentru a verifica fiecare persoană care a intervenit, dar sunt convins că ai mei colegi, care au fost șefi de sectoare de intervenție, au verificat aceste măsuri. Cred că într-o situație reală am putea face față pentru salvarea persoanelor și limitarea pagubelor”, a spus colonelul Chiscop.

   Cu ce s-a intervenit

La exercițiul de ieri au participat trei autospeciale de lucru cu apă și spumă; o  autospecială de descarcerare grea; o ambulanță tip B din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și o autoscară mecanică. De la Secția de pompieri Adjud au participat o autospecială de evacuare a fumului și gazelor și iluminat, o autospecială de lucru cu apă și spumă, iar de la stația de pompieri Vidra o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță tip B. Alte forțe participante au constat în două ambulanțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Vrancea, două echipaje de poliție și două echipaje de jandarmi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?