Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Schimbările climatice, a treia cauză majoră a nesiguranței alimentare


Schimbările climatice sunt considerate ca fiind a treia cauză majoră a nesiguranței alimentare, care duce la delincvență, migrație și dependență de ajutoare sociale, potrivit unui sondaj prezentat marți la EXPO Milano 2015 de rețeaua Caritas de organizații catolice de binefacere. Realizat de 98 de organizații naționale ale Caritas, care acționează în țări unde locuiește 83% din populația mondială, sondajul arată că, în percepția publică, principale cauze ale insecurității alimentare sunt: lipsa resurselor (terenuri, semințe, credite, acces la piețe) pentru micii agricultori (42% dintre cei intervievați), productivitatea scăzută (36%) și impactul schimbărilor climatice (34% dintre persoanele chestionate).
Celelalte cauze semnalate de Caritas sunt insuficiența protecției sociale (24%), proasta guvernare (22%), specula (20%), politicile care favorizează industria (19%), războaiele (17%) și lipsa infrastructurii (17%). Numai 19% dintre cei intervievați au spus că țara lor se bucură de o totală securitate alimentară și aproape o treime, că trăiesc într-o țară care se confruntă cu o formă de nesiguranță alimentară. Aproape o jumătate din persoanele care au răspuns la sondaj au afirmat că securitate alimentară în țara lor este relativă. ‘Consecințele insecurității alimentare nu sunt numai foamea și malnutriția, ci și migrația, diferența dintre venituri și delincvența. Lipsa hranei adecvate are impact nu numai asupra sănătății și mortalității, ci și a educației și a corupției, și favorizează o cultură a dependenței de caritate și de ajutorul social‘, a constatat Caritas.
Organizațiile Caritas din Africa sub-sahariană au observat că accentul a fost pus pe slaba productivitate agricolă și schimbările climatice, iar cele din Asia au evidențiat lipsa accesului micilor agricultori la resurse și proasta guvernare. Caritasul din America Latină a denunțat specula din domeniul produselor alimentare, în timp ce organizațiile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au reliefat combaterea conflictelor și lipsa apei potabile. De programele de securitate alimentară realizate de Caritas au beneficiat 106 milioane de persoane în 2013, principalele sectoare vizate fiind instruirea în domeniul agricol (41% din fonduri), agricultura durabilă (39%), distribuirea alimentelor și semințelor în cazuri de urgență (39%), precum și îmbunătățirea alimentației și a sănătății (39%).
Rezultatele sondajului au fost prezentate de cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga din Honduras, președinte încă în exercițiu al Caritas Internationalis, și cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, președinte ales săptămâna trecută la adunarea generală a organizației. Caritas Internationalis este o confederație mondială de organizații catolice de ajutorare și dezvoltare, prezentă în peste 200 de țări și teritorii din toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?