Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Ovidiu Gheabă, tânărul sculptor cu mâini de aur de la Vintileasca


Îl cheamă Ovidiu Gheabă și are doar 23 de ani. Este un tânăr din Vintileasca, dar cu o pasiune și un talent aparte. Chiar dacă este la o vârstă destul de fragedă, tânărul nostru are niște mâini de aur, de pe urma căruia ies adevărate opere de artă din lemn. Sculptează tot ce se poate, de la mese, cutii de valori, de bijuterii, forme de caș, rame, până la tablouri de perete. Din bonturile și cioturile urâte de copaci, Ovidiu Gheabă scoate la lumină frumosul, scoate obiectul pe care oricare dintre noi și l-ar dori în casă, pe masă sau pe perete. Povestea lui este una interesantă și plină de înțelepciune. E asemeni zicalei populare „decât la oraș codaș, mai bine în satul tău fruntaș”.
    Este cel mai tânăr scobitor în lemn de pe Valea Râmnicului și cam singurul care face așa ceva. „Sunt cel mai tânăr, doar eu fac așa ceva pe toată Valea Râmnicului. Tatăl meu lucra tâmplărie și aveam oarecum o legătură și o pasiune pentru lemn. Sculptura am început să o fac de anul trecut din octombrie – noiembrie. Munceam prin Focșani și într-o zi mergeam să îmi cumpăr obiecte de artizanat din Piața Moldovei. Am stat de vorbă cu cei de acolo și deodată mi-a venit o idee. Mi-am zis de ce să dau eu banii pe ele când aș putea să le fac singur. Am venit acasă la Vintileasca, am luat o bucată de lemn și am început să lucrez. Tata avea un set de dălți undeva prăfuite prin atelierul său, pe care nici măcar nu le folosea. Nu aveau mânere, le-am pus mânere din niște cozi de mătură. Și m-am apucat de treabă”, a spus Ovidiu Gheabă.
    Provenind dintr-o familie de oameni gospodari și de ispravă în sat, care au meșteșugit lemnul din generație în generație, tânărul nostru a început să dea viață și formă obiectelor pe care le lucra. „Primul obiect pe care l-am făcut este o stea pe care o am și astăzi, apoi am continuat cu un tablou de perete în stil maramureșean. Ușor, ușor am continuat să fac mai multe. Iubesc arta de a sculpta în lemn. În munca mea mă mai ajută doar tata care îmi asigură lemnul necesar. Nu am făcut până acum lucrări foarte mari ca să am nevoie de lemn foarte mult. Eu fac cutii de valori, tablouri de perete, tăvițe de tot felul, funduri pentru mămăligă și friptură, cutiuțe pentru bijuterii, dar și păpușare sau tiparele de cașcaval pentru care noi județul Vrancea suntem recunoscuți la nivel național. Un alt obiect drag mie este măsuța în trei picioare, moștenire de la daci. Fac și origami, pentru acestea am o pasiune de acum trei ani. Am început cu un prieten să facem origami, dar el nu a mai continuat. Am rămas doar eu să mă ocup de așa ceva și îmi ies lucruri foarte frumoase”, a mai spus tânărul.

   Fiecare obiect are ceva din pasiunea lui

    Băiatul spune că tot ce prezintă este trecut prin mâna lui, poartă amprenta lui. Nu îi plac chinezăriile sub nici o formă. Dacă cineva vrea un obiect sau pur și simplu vrea să vadă ce iese din mâna lui, o poate face accesând două pagini de Facebook: https://www.facebook.com/ovidiu.ghe?fref=ts și https://www.facebook.com/pages/Arta-lemnului-rustic-traditional/354292968083962?fref=ts
    A participat până și la festivalul din 3 mai de la Jitia unde și-a prezentat toate realizările. „Eu nu vin cu chinezării, totul este făcut de mâna mea, totul este manual. Dacă cineva vrea un produs anume mă găsește pe internet. Am o pagină de Facebook: Ovidiu Ovy, și mai am o pagină de comunitate: Arta lemnului rustic tradițional. Pe cele două pagini postez poze cu tot ce iese din mâna mea. Părinții sunt mândri de mine că fac așa ceva. Tata, dacă lucra tâmplărie, eu nu aveam așa o mare dragoste până să se declanșeze acest imbold. Nu aveam o mare atracție. Îl mai ajutam, dar aveam oarece reținere. După ce m-am apucat serios de treabă, au rămas cu toții uimiți. Sper să ajung mai sus cu așa ceva. Nu îmi doresc altceva decât ca noi tineretul din zilele noastre să ducem mai departe tradiția și arta populară pe care străbunii noștri au păstrat-o până acum. Eu vreau să promovez peste tot Valea Râmnicului. Sunt la prima expoziție, dar am de gând să merg peste tot unde se vor organiza târguri sau evenimente de acest gen. Știu că ziarul Monitorul de Vrancea este foarte citit și apreciat chiar și în afara țării, îmi doresc prin intermediul dumneavoastră să ajung să fiu și eu promovat așa cum trebuie”, a încheiat tânărul Ovidiu Gheabă.
    Părinții tânărului sunt foarte mândri de fiul lor și promit că îl vor susține. „Mă bucur că face treaba aceasta. Eu îl ajut cu tot ce pot. Când l-am văzut că se apucă de așa ceva am rămas uimit. Nu știam ce are de gând, însă acum cuvintele sunt la superlativ. Lui dar și nouă ne place ce face. Mi se pare că are înclinație spre așa ceva și îl încurajez cât se poate de mult. Unde va fi invitat să expună realizările sale eu îi voi asigura deplasarea și acum ca și glumă dacă este nevoie îl voi duce și în spate până acolo. E prea multă pasiune pentru el și trebuie să și-o fructifice. El face tot ce ține de meșteritul popular”, a spus Iordache Gheabă, tatăl băiatului.          

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?