Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Şcoala Faraoanele, modernizată cu fonduri europene


Åžcoala cu clasele I-VIII din satul Faroanele se află în plin proces de modernizare cu bani europeni. După aproape un deceniu, timp în care guvernările peneliste și pedeliste au scos sistematic de la finanțare imobilul Åžcolii din Faraoanele, social-democratul Viorel Mîrza, primarul localității Vîrteșcoiu, a reușit să introducă la finanțare această instituție, printr-un proiect european. Reușita edilului este cu atât mai importantă cu cât cei peste 200 de elevi care învață la această unitate au fost vitregiți de guvernele PNL și PDL, pentru simplul motiv că părinții lor au votat de fiecare dată Partidul Social Democrat. 
Proiectul „Reabilitare Åžcoală cu clasele I-VIII Faraoanele, comuna Vîrteșcoiu, județul Vrancea” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Intervenție 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. „Am semnat contractul pe 24 noiembrie 2014, iar lucrările se desfășoară conform graficului. Credem că va fi încheiat chiar în avans, pentru a-l inaugura la Ziua Comunei Vârteșcoiu, pe 15 august, ca pe 15 septembrie elevii din Faraoanele, Pietroasa, Râmniceanca și cătunul Seaca să înceapă anul școlar într-o clădire demnă de secolul XXI. Trebuie să mulțumesc autorităților centrale și județene, în mod deosebit domnului președinte Marian Oprișan, pentru susținerea pe care ne-a arătat-o în mod constat și mai ales pentru atașamentul față de nevoile cetățenilor din comuna noastră”, ne-a spus primarul Viorel Mîrza.
Valoarea totală a proiectului este de 2.208.532,33 lei și prevede nu doar modernizarea imobilului, ci și extinderea acestuia, cu un corp de săli de curs, grupuri sanitare și camera centralei termice. „Efectiv, lucrările de reabilitare la această școală au început târziu, în 2009, an în care a fost alocată suma de 50 de mii de lei. Însă, lucrările au fost sistate de guvernele Boc 1, Boc 2, Boc 3. S-a mai făcut câte ceva în 2012, când omul de afaceri George Becali a alocat suma de 25 mii de euro pentru continuarea lucrărilor. Deși gestul a fost unul deosebit și îi mulțumim domnului Becali, suma a fost insuficientă pentru finalizarea lucrărilor. Grație acestui proiect finanțat prin POR, elevii din Faraoanele pot spune că au intrat cu adevărat în mileniul III”, ne-a mai spus Viorel Mîrza.
Dacă mai adăugăm la aceasta faptul că din 2014 instituția a primit și un microbuz pentru transport elevi, iar bună parte din infrastructura rutieră comunală a fost modernizată, chiar asfaltată, se poate spune că localitatea Vîrteșcoiu a intrat încet, dar sigur, în clubul select al comunelor cu un ridicat grad de urbanizare, alături de localitățile vecine Cârligele și Jariștea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?