Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bani, sporuri și terenuri pentru veteranii de război


Veteranii, invalizii și văduvele de război vor primi, începând cu data de 1 iulie a.c., o serie de indemnizații, sporuri, ba chiar și terenuri, în urma intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2015, pentru modificarea Legii nr. 44/1994.
    La nivelul județului nostru, 494 de veterani de război vor beneficia de prevederile acestui act normativ. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, drepturile de care beneficiază veteranii de război se vor majora astfel: veteranii decorați cu Ordinul „Mihai Viteazul” vor beneficia de o rentă lunară echivalenta cu 1,75 solde de bază ale unui sublocotenent (în prezent aceștia beneficiază de o rentă lunară egală cu o soldă de bază a unui sublocotenent); veteranii decorați cu Ordinul „Steaua României cu spade și panglică de Virtute Militară” sau cu Ordinul „Steaua României cu spade”, Ordinul „Virtutea Aeronautică cu spade”, Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară” sau Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară”, sau Ordinul „Coroana României cu spade”, Ordinul „Crucea Regina Maria”, Medalia „Virtutea Militară de Război”, Medalia „Virtutea Maritimă”, Medalia „Virtutea Aeronautică” sau Medalia „Aeronautică”, Medalia „Serviciul Credincios cu spade”, Medalia „Bărbăție și Credință cu spade”, Crucea „Serviciul Credincios cu spade”, Crucea „Meritul Sanitar”, precum și Medalia „Virtutea Ostășească” vor beneficia de o rentă lunară echivalentă cu 1,3 solde de grad ale unui locotenent (în prezent aceștia beneficiază de 0,75 solde de grad ale unui locotenent). 
Veteranii de război care nu sunt decorați cu ordine, medalii sau cruci de război prevăzute anterior, dar cărora le-a fost conferită Medalia «Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945» vor beneficia de o rentă lunară egală cu 90% din solda de grad a unui sublocotenent. În prezent aceștia beneficiază de 50% din solda de grad a unui sublocotenent. Invalizii, precum și veteranii de război vor primi, pe lângă indemnizațiile prevăzute anterior, și un spor de câte 20 de lei lunar pentru primul an de participare la război, față de 10 lei cât primesc în prezent, la care se adaugă câte 5 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depășește un an calendaristic”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

  Terenuri acordate drept recunoștință

    Potrivit recentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului nr. 9/2015, veteranii de război cărora le-au fost acordate ordine și medalii pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de luptă, beneficiază și de o serie de alte drepturi, dacă nu le-au primit prin alte legi de împroprietărire de la data decorării până în prezent și dovedesc cu acte legale dreptul solicitat. Astfel, cei decorați cu Ordinul „Mihai Viteazul” sau Ordinul „Virtutea Aeronautică cu spade”, clasa Cavaler, au dreptul să fie împroprietăriți cu un lot de 5 hectare de teren agricol, din rezerva creată conform Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificarile și completările ulterioare, în localitatea de domiciliu, sau un loc de casă de 500 metri pătrați în municipiul, orașul sau comuna în care domiciliază decoratul. „Cei decorați cu Ordinul „Steaua Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militară” sau cu Ordinul „Steaua Romaniei cu spade”, Ordinul „Virtutea Aeronautică cu spade”, Ordinul „Coroana României cu spade și panglica de Virtute Militară” sau Ordinul „Coroana României cu spade”, Ordinul „Crucea Regina Maria”, Medalia „Virtutea Militară de Război”, Medalia „Virtutea Maritimă”, Medalia „Virtutea Aeronautică” sau Medalia Aeronautică, Medalia „Serviciul Credincios cu spade”, Medalia „Bărbăție și Credință cu spade”, Crucea „Serviciul Credincios cu spade”, Crucea „Meritul Sanitar”, precum și Medalia „Virtutea Ostășească”, numai dacă aceasta a fost conferită pentru fapte de arme săvârșite pe câmpurile de luptă ale primului sau celui de-al Doilea Război Mondial ori pentru servicii deosebite aduse armatei în timp de război: împroprietărirea cu 500 metri pătrați pentru loc de casă în municipiul, orașul sau comuna în care domiciliază sau, dacă acest lucru nu este posibil, cu 1 hectar teren arabil în extravilan”, prevede noul act normativ. 
    Veteranii de război care, din cauza deficitului de teren în localitățile unde domiciliază sau în alte localități, nu au putut fi împroprietăriți conform legii vor fi despăgubiți cu o sumă ce reprezintă contravaloarea terenului la care erau îndreptățiți conform legii. Cuantumul despăgubirilor se suportă din bugetul de stat și se actualizează anual prin Hotarare a Guvernului.
    Conform OUG nr.9/2015, veteranii de război pot beneficia de avansări onorifice în grad, de regulă cu ocazia Zilei de 9 Mai – Ziua Victoriei, potrivit propunerilor ce se fac de către asociațiile veteranilor de război, cu respectarea criteriilor stabilite de Ministerul Apărării Naționale sau de Ministerul Afacerilor Interne, după caz.

   2015 – Anul Veteranilor de Război

    Anul 2015 a fost declarat, prin Hotărârea Guvernului nr. 164/2015, „Anul Veteranilor de Război”, prilej cu care a fost adoptat actul normativ ce le conferă veteranilor drepturile amintite mai sus. Legiuitorul a ținut cont de faptul că anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar ultimii supraviețuitori ai acestui eveniment istoric au vârste deosebit de înaintate, dispariția lor pe cale naturală fiind accelerată. În adoptarea acestei Ordonațe s-a luat în considerare și faptul că rentele acordate veteranilor de război nu au fost reanalizate de la adoptarea legii de referință, iar cheltuielile cu servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale și îngrijiri medicale la domiciliu sunt considerabile, rata inflației reducând foarte mult puterea de cumpărare a acestei categorii de persoane.
    De asemenea, s-a avut în vedere faptul că lipsa unei forme de sprijin adecvate are efecte negative ireversibile pentru formarea și promovarea unei culturi educaționale adecvate a tineretului, în spiritul solidarității și camaraderiei față de cei care au făcut sacrificii enorme pentru patrie. În nota justificativă a Ordonanței s-a mai arătat că „neprezentarea prezentei ordonanțe de urgență ar avea consecințe negative asupra persoanelor aflate în această situație, a căror vârstă înaintată necesită asigurarea de îndată a unor condiții adaptate cerințelor individuale, pe care nu și le pot asigura din cauza veniturilor insuficiente”. 
Drept urmare, luând în considerare impactul pe care îl au actele de vitejie și sacrificiile veteranilor de război, față de care societatea contemporană are datoria de a cinsti, în timpul vieții, faptele lor eroice săvârșite pe câmpul de luptă, Guvernul a adoptat acest act normativ ce va intra în vigoare de la 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?