Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Trupa Protha va juca pe scene din Sibiu și Petroșani


Trupa de Teatru Protha va juca spectacolul „Mecanica inimii”, inclusiv varianta în limba franceză, pe scenele din Sibiu și Petroșani, în perioada 8-11 mai. Spectacolele sunt puse în scenă în regia lui Cătălin Sfîrloagă și coordonarea profesoarei Elena Manovici. 
Bridge Theatre Sibiu, unde trupa Protha va juca sâmbătă, este o instituție culturală nesubvenționată de stat, înființată în 2013, care se bazează pe contribuții ale societății civile și sponsorilor. Printre primii susținători ai companiei sunt: Ofelia Popii, Yuri Kordonsky, Iwan Brioc, Dan Hândorean și Gabriela Neagu. „Conceptul Bridge Theatre se bazează pe necesitatea de a aduce în peisajul teatral actual un alt mod de expresie, de a oferi publicului o modalitate nouă de a interacționa cu arta teatrală, de a se simți confortabil într-o comunitate care îl reprezintă și care creează punți de legătură între visele, aspirațiile, nevoia de libertate și de frumos a fiecărui reprezentant al său. Avem nevoie de toate acestea atunci când, printr-o nebunie frumoasă, ia naștere un nou mod de a face teatru. Bridge Theatre a ridicat cortina pentru prima oară în 2013, nu cea vișinie, tradițională, ci una neagră, din pânză. E o alternativă. Bridge Theatre este un pod cultural, un loc comun esențial al tuturor formelor pe care le poate îmbrăca arta teatrală, care ne ajută să rezolvăm o singură dramă, cea a existenței noastre. De altfel, ne ajută să găsim calea spre originea care ne constituie„, se arată într-un comunicat de presă al Trupei Protha. 
După Sibiu, trupa va juca, pe 10 mai, spectacolul în limba română la Festivalul Vostru al Adolescenților organizat de Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroșani. La ediția precedentă a festivalului, spectacolului „Prințesa și porcarul” de Dumitru Solomon, pus în scenă de Protha, i-a fost acordat premiul pentru regie. Directorul Teatrului Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroșani, actrița Nicoleta Bolcă, și-a îndreptat atenția către tineri și a pus bazele acestui festival, ajuns la cea de a treia ediție: „ora exactă în teatru se dă și de la Petroșani. Acest festival aduce în acest an, la cea de-a treia ediție, pe lângă tinerii de la școlile din Valea Jiului, tineri artiști de la București, Tg. Jiu, Sibiu, Rm. Vîlcea, Baia Mare, Roman, Panciu ș.a. În plus, vom avea și câteva recitaluri de excepție, susținute de trupa Teatrului Excelsior (condusă de actorul și omul de televiziune Mihai Răzuș) sau trupa Facultății de Teatru și Televiziune de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca”. 
Protha este rodul întâlnirii și colaborării dintre Primăria, Casa de Cultură Panciu, Liceul Ioan Slavici și Asociația Protha, toate din Panciu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?