Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Şezătoare populară la Poiana Negari, Jitia – o nouă șansă de promovare a tradițiilor străbune


    Comuna Jitia a găzduit la finele săptămânii trecute, în Poiana Negari, șezătoarea populară desfășurată în cadrul proiectului educațional interjudețean „Datini, joc și voie bună”. Proiectul și-a propus cunoașterea, păstrarea, promovarea și reînvierea tradițiilor, obiceiurilor specifice din comuna Jitia și comunele invitate, prin revitalizarea și valorificarea lor. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediție, a avut ca scop principal promovarea comunei Jitia, a tradițiilor, portului popular tradițional și a dansului „Brâul de la Jitia”. Manifestarea a fost dedicată aniversării a 20 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric „Chindia” – coregrafi Lucian și Petruța Lalu.     Principalii organizatori au fost Primăria Comunei Jitia – primar Ion Gheorghiță și Åžcoala Gimnazială Jitia. Evenimentul a început la ora 9.30 cu primirea formațiilor artistice și ansamblurilor în Poiana Negari. La ora 10.00 a început parada portului și dansului popular iar mai târziu s-a dat startul șezătorii „Datini, joc și voie bună”. Anul acesta au participat la eveniment formații și ansambluri din Brăila, Brașov, Galați, Tulcea, Ialomița și Vrancea. Tot în cadrul evenimentului, a fost organizată și o expoziție cu obiecte tradiționale din zonă realizată de elevi și meșteri populari. Organizatorii au spus că a fost o reeditare a șezătorii de anul trecut, care s-a dorit a fi o nouă șansă de promovare a tradițiilor străbune, a frumuseții portului popular și a meșteșugurilor locale, a cântecului și dansului popular, adică a tot ce ne amintește de rădăcinile care ne definesc ca nație. Manifestarea cultural artistică a fost de pe altă parte un prilej de colaborare între școlile și ansamblurile localităților invitate, un schimb de impresii și experiențe, o etalare a autenticității specifice fiecărei localități sau zone de proveniență a participanților.
    Fiecare ansamblu și formație artistică a primit diplome, reviste Infozone, precum și cărți de poezii ilustrate de Cercul de Pictură al Școlii Gimnaziale Chiojdeni, coordonat de profesorul Emil Lazăr, care la această ediție a șezătorii a participat cu o expoziție de icoane realizate de elevi în tehnicile cărbune pe hârtie și ulei pe lemn. Pe scena de la Poiana Negari a urcat și Ansamblul de Dansuri  „Strugurașul” de la Bordești care a prezentat un program de dansuri populare de fete. „Au fost organizate standuri de prezentare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale din zona noastră, care au suscitat interesul și admirația tuturor celor prezenți, fapt ce mă determină să sper că aceasta nu va fi ultima ediție a demersului nostru de prezentare și promovare a autenticității și specificului cultural artistic atât de greu încercate de tendințele din zilele noastre. Mulțumesc Primăriei Jitia, domnului primar Ion Gheorghiță, pentru sprijinul constant acordat școlii noastre, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. De asemenea aceleași gânduri se îndreaptă către Gabriela Popa, directorul revistei Infozone, artistului Aurel Moldoveanu, care ne-a oferit sonorizarea gratuit, meșterilor populari, ansamblurilor participante, colegilor implicați în organizarea evenimentului, sponsorului Carrefour Focșani și tuturor celor prezenți în Poiana Negari”, a spus Gabriel Lalu, directorul Åžcolii Gimnaziale Jitia.
    Poiana Negari a fost locul unde dansul, cântul și voia bună au prins în horă ansamblurile participante. „Nici nouă nu ne venea a crede că putem organiza a doua ediție. Tot ce se organizează se face cu mari eforturi din punct de vedere al mobilizării. Ne mândrim cu cele două ansambluri. Ansamblul Folcloric „Chindia” are 20 de ani de la înființare și nu mai vorbim de brâul de la Jitia care are o istorie de 70 de ani. Este mare lucru pentru orice localitate să aibă așa ceva. Am crezut că vremea este frumoasă și așa a fost, Dumnezeu ne iubește și a ținut cu noi. Vreau să le mulțumesc public tuturor celor care s-au implicat în derularea acestui eveniment cultural, colegilor mei, celor care conduc școala din localitate și tuturor participanților, că nu este ușor să te mobilizezi și să vii la un asemenea spectacol. Am avut și standuri cu obiecte tradiționale, s-au schimbat impresii, oamenii mai socializează și e frumos. A fost un moment deosebit pentru toți. După zile de muncă și muncă, cu toții mai avem nevoie de relaxare, deoarece se știe că munca la țară nu este una ușoară. Ne dorim și sper să reușim să ducem tradiția mai departe și la anul să ne vedem cu bine la cea de-a treia ediție”, a spus primarul Ion Gheorghiță.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?