Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ce spun PSIHOLOGII despre adolescenta din Păulești care s-a spânzurat


Sicriul cu trupul neînsuflețit al elevei de 14 ani din comuna Păulești, care s-a spânzurat marți dimineață, a fost ridicat de familie ieri de la Serviciul de Medicină  Legală, urmând ca toți cei care au cunoscut-o și iubit-o pe Ramona Èšuțoiu să-și poată lua rămas bun de la ea. Potrivit directoarei Școlii Gimnaziale Păulești, Marghiolița Popa, înmormântarea va avea loc sâmbătă.
    Vestea morții Ramonei a șocat pe toată lumea și nimeni nu-și explică de ce a făcut asta. Ea era consiliată de un psiholog din cadrul Adăpostului Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă, după ce a plecat de acasă. La ultima întâlnire, care a avut loc vinerea trecută, fata era veselă și nu a dat niciun semn că ar avea vreo problemă. „Fata a fost admisă în centru, fiind adusă de polițiști, în data de 20 spre 21 februarie a.c., și a rămas la noi până la data de 24 februarie, când a fost încredințată familiei. Încă de la admiterea în centru, tatăl s-a interesat de fiica sa, a  fost cooperant, iar la recomandările noastre, dumnealui și-a manifestat dorința de a îmbunătăți relația cu fiica și a fost de acord să se prezinte la ședințe periodice de consiliere, scopul acestora fiind acela de a îmbunătăți relația părinte-copil. Din discuțiile purtate cu tatăl, a reieșit că mai existau neînțelegeri între mamă și fiică, pe fondul unor divergențe de opinii. Astfel, am recomandat tatălui să vină și mama la noi pentru a discuta și cu dumneaiei. Mama s-a prezentat cu fiica la două ședințe de consiliere, una pe data de 10 martie și cea de-a doua pe data de 17 aprilie a.c, iar la ultima întâlnire nu ni s-a părut nimic suspect. Era veselă, zâmbea, ne-a spus că este bine în familie și că relaționează bine cu mama. Nu ne-a atras atenția cu absolut nimic. În perioada în care a fost la noi, am luat legătura și cu doamna dirigintă, care a fost cooperantă. De asemenea, am oferit servicii de informare și consiliere. Ne-a șocat această veste”, ne-a spus Elena Oancea, șefa Adăpostului.
    Gestul pe care l-a făcut Ramona i-a șocat inclusiv pe colegii ei, motiv pentru care directoarea școlii a ridicat problema necesității existenței unui psiholog în școală, care să-i consilieze pe elevi. Marghiolița Popa a discutat inclusiv cu reprezentanții primăriei din localitate, iar în acest moment se caută soluții. Potrivit asistentului social din comună, Violeta Ichim, „doamna directoare a ridicat această problemă și urmează să discutăm și cu domnul primar să vedem ce soluții se găsesc pentru ca elevii să fie consiliați. În ceea ce o privește pe această fată, nu știm ce s-a putut întâmpla. La ultima discuție pe care am avut-o cu psihologul mi s-a spus că este bine”.
    Ramona Èšuțoiu și-a pus capăt zilelor marți dimineață. S-a spânzurat cu eșarfa pe care o purta la gât, într-un prun dintr-o grădină din apropierea primăriei. A fost găsită de o femeie, care mergea la animale, dar era deja decedată. Asupra sa s-au găsit două bilete. Într-unul și-a cerut iertare de la părinți și i-a rugat să nu fie triști pentru că au de ce să trăiască, explicându-le că nu vor ști niciodată motivul pentru care s-a sinucis dar că, dacă mai trăia, nimeni nu o putea ajuta. A spus că nu se mai poate chinui. În cel de-al doilea bilet și-a exprimat ultimele dorințe. Să fie îmbrăcată în mireasă, pantofii să fie albi, de aceeași culoare și sicriul, iar la înmormântarea ei să vină tot satul, inclusiv colegii și profesorii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?