Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Străzi din Focșani și Adjud preluate de CNADNR pentru a fi modernizate


Primarul Adjudului, Constantin Armencea, a anunțat că sectoarele de drumuri naționale ce traversează municipiul vor fi preluate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Este vorba de DN 2 E85, care traversează municipiul Adjud pe o lungime de 2,5 kilometri, și DN 11 A Adjud-Onești, cu o lungime de aproximativ un kilometru pe raza municipiului. Edilul a declarat că această preluare se va finaliza până la începutul verii, urmând ca ulterior, CNADNR să reabiliteze cei 3,5 kilometri de drum. Valoarea estimată a investiției este de peste un milion de lei. Armencea a precizat că, în acest demers, a fost susținut permanent de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
 
Primarul Adjudului, Constantin Armencea, a anunțat că sectoarele de drumuri naționale ce traversează municipiul vor fi preluate de CNADNR. Este vorba de DN 2 E85, care traversează municipiul Adjud pe o lungime de 2,5 kilometri, și DN 11 A Adjud-Onești, cu o lungime de aproximativ un kilometru pe raza municipiului.
Potrivit edilului, această preluare se va finaliza până la începutul verii, urmând ca, ulterior, CNADNR să reabiliteze cei 3,5 kilometri de drum. „Pentru că nu avem fondurile necesare pentru reabilitarea și plombarea sectoarelor de drum DN 2 E 85 și DN 11 A Adjud-Onești, care traversează municipiul  Adjud, am făcut mai multe adrese către Ministerul Transporturilor, respectiv CNADNR. Prin acestea am solicitat ca cele două sectoare de drumuri naționale, în lungime totală de aproximativ 3,5 kilometri, să fie transferate din proprietatea și administrarea Primăriei Adjud în proprietatea statului și administrarea CNADNR, urmând ca această companie să aloce fondurile necesare pentru reabilitarea acestor drumuri. Am primit asigurări că acest demers va fi finaliza până la începutul acestei veri”, a precizat Constantin Armencea.
Acesta a adăugat că a avut astfel de demersuri încă din anul 2008, an în care Consiliului Local Adjud a aprobat mai multe hotărâri pentru transferarea acestor sectoare de drumuri la CNADNR, dar și note de fundamentare pentru întocmirea proiectului de hotărâre de guvern. Numai că aceste acțiuni nu s-au finalizat în timpul guvernării pedeliste.
Constantin Armencea spune că a purtat mai multe discuții cu cei din conducerea CNADNR, în care a arătat că municipiul Adjud nu dispune de variantă ocolitoare sau drum de centură, iar modernizarea celor două sectoare de drumuri presupune eforturi financiare foarte mari din partea municipalității, care la această dată nu se pot asigura. „Traficul greu pe cele două sectoare de drum național este în continuă creștere, se suprapune cu traficul curent, astfel că aducerea sistemului rutier deteriorat la parametrii tehnici corespunzători categoriei de drum național presupune creșterea în permanență a cheltuielilor de administrare”, a afirmat Constantin Armencea.

   CNADNR preia și străzi din Focșani
 
CNADNR va prelua în administrare, pentru a reabilita și moderniza, și sectorul de străzi cuprins între DN 2D și DN 2 E85 din municipiul Focșani. Este vorba de strada Cuza Vodă, de la sensul giratoriu din DN 2 și până la intersecția cu strada Mărășești, de strada Mărășești și pasarela peste calea ferată spre Odobești.
Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că reabilitarea acestui sector de drum se va face în parteneriat cu administrația locală. Potrivit edilului, municipalitatea va finanța lucrările de semnalizare rutieră, spații verzi, refugii pietonale, stații de autobuz și taxi, parcări, borduri și trotuare și va ridica la cota de asfaltare toate capacele căminelor de vizitare existente pe aceste străzi. CNADNR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, va reabilita carosabilul, lucrări care constau în turnarea a două straturi de covor asfaltic.
Decebal Bacinschi a declarat că plenul Consiliului Local a aprobat încă din 2010 un proiect de hotărâre prin care au fost transferate în administrarea DRDP Iași cele două străzi. „Am semnat procesul verbal de predare primire a străzilor Cuza Vodă, de la sensul giratoriu din DN 2 și până la intersecția cu strada Mărășești, strada Mărășești și pasarela peste calea ferată spre Odobești. În acest sens, o comisie de la DRDP Iași și o comisie din cadrul Primăriei Focșani au încheiat acest proces verbal, în cadrul căruia s-a stabilit ce lucrări va executa fiecare parte”, a precizat Bacinschi.
Edilul a adăugat că procesul verbal va fi înaintat la conducerea CNADNR pentru a fi semnat, urmând ca ulterior să înceapă lucrările. „Lucrările la acest sector de drum vor demara imediat ce va fi semnat procesul verbal de către CNADNR, acest sector de drum fiind foarte important deoarece asigură legătura între DN 2 și DN 2D, adică legătura între sudul țării și Ardeal”, a mai spus Bacinschi.
Costurile acestei investiții nu se cunosc în acest moment, primarul Decebal Bacinschi precizând că la nivelul anului 2010 se estimase ca această lucrare să coste aproximativ 7 milioane de lei.

   Interpelare în Camera Deputaților

Deputatul PSD Ciprian Nica solicită ministrului Transporturilor, într-o interpelare din Camera Deputaților, să anunțe când vor fi demarate procedurile de modernizare a celor două străzi din municipiul Focșani. Deputatul arată în interpelare că asfaltul de pe cele două străzi este deteriorat grav, astfel încât traficul în zonă se face în condiții precare.
„Domnule ministru, doresc să felicit Ministerul Transporturilor pentru modalitatea în care a finanțat, pe parcursul anului 2014, lucrările de modernizare la DN 2 D dar, în același timp, doresc să vă semnalez faptul că este inacceptabil ca asfaltul de pe străzile din municipiul Focșani care fac legătura între DN 2 și DN 2 D să fie într-o stare atât de proastă, iar administratorul de drept al acestora – CNADR – să întârzie nepermis asfaltarea lor!”, se arată în interpelarea deputatului Nica.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?