Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Calitatea aerului, afectată de centralele de apartament


Calitatea aerului din Focșani nu se mai măsoară decât manual iar cifrele indică o creștere a poluării mai ales în zonele centrale ale orașului. Stația Automată de Monitorizare a Calității Aerului – tip fond regional din zona centrului comercial Onasis nu mai funcționează din luna septembrie a acestui an. Ba mai mult, din vara lui 2010 nu mai funcționează nici panoul din zona Maga-zinului Milcov pe care ar fi trebuit să fie afișate valorile indicilor de poluare.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea, Adrian Colin, susține că se fac periodic măsurători ale calității aerului și în alte aglomerări precum Adjud, Mărășești, Focșani Sud și zona Comat. Totodată, directorul APM spune că stația de fond regional avea o rază de măsurare a poluării de 200 de kilometri, adică până aproape de București. Măsurătorile se fac pentru indicatori de dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon, pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni.
Conform buletinului pentru informarea publicului, indicele general de calitate a aerului este „bun”, adică va-lorile de poluare nu ar fi ridicate. Acest indice însă nu este relevant deoarece, după cum se arată în rapoartele lunare asupra calității factorilor de mediu din județ, întocmite de APM Vrancea, „Stația Automată de Monitorizare a Calității Aerului – tip fond regional, este amplasată în zona cu densitatea populației mică, departe de aria urbană și de sursele locale de emisie”. Altfel spus, se măsoară aer curat sau, mai bine zis, era măsurat până în septembrie.
Directorul ENET, Valter Popescu, spune că Stația Automată a fost montată „poate șmecherește” într-o zonă cu aer curat tocmai pentru ca valorile de poluare să fie scăzute. În rapoartele din lunile în care funcționa Stația dinspre Suraia se poate observa o  diferență foarte mare între media înregistrată de aparatura manuală și cea automată. Concluzia este că poluarea din aglomerările urbane este mult mai mare decât cea înregistrată la Stația de la Onasis. De exemplu, dio-xidul de sulf înregistrat la Mărășești era în luna iulie, pe rețeaua manuală, de 11,3, iar pe rețeaua automată va-loarea medie în aceeași lună era de 8,08. Valorile ridicate de poluare în orașe sunt înregistrate din cauza mai multor factori care cumulați ajung să facă atmosfera greu respirabilă. Valter Popescu pune poluarea pe seama emisiilor de gaze arse provenite de la centralele de apartament, iar Adrian Colin susține că praful, gazele de eșapament și marii poluatori precum este ENET-ul sunt principala cauză a poluării. Cele mai multe țări membre ale Uniunii Europene interzic montarea de centrale termice pentru o singură locuință, fiind preferată o soluție de furnizare a energiei și agentului termic pentru un număr mai mare de locatari ai unui imobil.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?