Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Schimbările bruşte de temperatură NE FAC RĂU. Cine sunt cei mai AFECTAŢI


În ultimele zile au fost schimbări bruște ale temperaturilor exterioare. Dacă vineri s-au înregistrat 26 de grade, sâmbătă, temperaturile au scăzut la 8-9 grade Celsius. De altfel, și în perioada următoare, meteorologii au anunțat schimbări bruște ale temperaturilor exterioare. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea avertizează că o diferență de cel puțin 4 grade, într-un interval scurt de timp, afectează organismul, care are nevoie, în general, de 14 zile pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Copiii, bătrânii și bolnavii sunt cei mai expuși capriciilor vremii.
    Pentru o persoană fără probleme de sănătate, alternanța cald – frig de la o zi la alta poate să nu aibă repercusiuni notabile. Totuși, pentru cei cu o imunitate scăzută, precum și pentru bolnavii cronici, orice schimbare bruscă a vremii este resimțită în starea generală de sănătate. „Persoanele sănătoase pot suporta diferențe mari de temperatură. Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu afecțiuni cronice. Variațiile mari de temperatură, precipitațiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferică influențează în mod negativ bolnavii cronici. Oscilațiile mari de temperatură, cum s-a întâmplat în ultimele zile, pot declanșa sau agrava afecțiuni mai vechi, cum ar fi dureri de cap, migrene, amețeli, tulburări de echilibru, apatie, stări de slăbiciune, irascibilitate, dureri reumatice„, spun specialiștii DSP.
    Cele mai afectate de oscilațiile de temperatură  sunt persoanele cu afecțiuni cardio-vasculare. „Schimbările bruște de temperatură pot agrava simptomele cardiacilor. Pacienții hipertensivi au mai des oscilații ale tensiunii arteriale, dar și ale pulsului, frecvent tahicardie. Răcirea bruscă poate duce la creșterea valorilor tensiunii arteriale, mai ales dimineața, poate crește frecvența crizelor anginoase la pacienții cu angină pectorală sau infarct miocardic. Mai mult, vremea închisă și ploaia pot determina stări de oboseală, astenie fizică și psihică, somnolență sau depresie”, mai spun specialiștii DSP.
    Recomandările se îndreaptă și către pacienții cu afecțiuni respiratorii, care ar trebui să evite deplasările în aer liber când este frig. Mai mult, schimbările rapide de temperatură pot duce și la scăderea imunității organismului, fapt ce favorizează apariția virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor. În consecință, pacienții cu afecțiuni cronice trebuie să țină permanent legătura cu medicii curanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?