Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Armata vrea să preia monumentul din curtea fostului Mopaf


Primăria Focșani poartă discuții cu Garnizoana Focșani pentru strămutarea monumentului istoric „Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie” din curtea fostului Mopaf. Monumentul ar urma să fie mutat în curtea unei unități militare pentru ca Armata să aibă grijă el. Discuțiile între Primărie și reprezentanții militarilor au început în urmă cu câteva luni iar Vasile Buruiană, președintele filialei din Vrancea al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, spune că procedurile pentru realizarea mutării monumentului vor fi realizate după perioada Sărbătorilor Pascale. Până atunci urmează să fie completată documentația tehnică necesară pentru obținerea tuturor avizelor și aprobărilor necesare. „Au fost purtate discuții pentru mutarea acestui monument, au fost realizate și documentațiile tehnice. Suntem într-un stadiu avansat, ne mai trebuie câteva documente, care au legătură cu Primăria. Procedura va fi demarată efectiv după sărbătorile de Paște”, ne-a declarat plutonier major (rtr) Vasile Buruiană.
    Discuțiile au fost purtate și la nivelul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea. Directorul Traian Negulescu a arătat, într-un comunicat de presă, că monumentul de for public este înscris în Lista Monumentelor Istorice, ediția 2010, cu denumirea „Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie”, cod LMI VN-III-m-B-06574, datare 1927. Pentru acest monument a existat un proiect de consolidare și restaurare, avizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea. Însă implementarea acestuia a fost stagnată din cauza intrării în insolvență a societății Novum Alpha București, unul dintre proprietarii terenurilor care au aparținut Mopaf. 
   Societatea își asumase restaurarea monumentului, odată cu construcția unui centru comercial în zonă. Conducerea Direcției spune că, și în aceste condiții, au fost făcute demersuri pe lângă Direcția Dezvoltare Servicii Publice și Primăria municipiului Focșani, în vederea igienizării zonei. În zonă au fost montate pavele care „între timp, au dispărut”. Directorul mai spune că, din vara anului 2014 și până în prezent, Direcția Dezvoltare Servicii Publice Focșani a igienizat zona ori de câte ori a fost necesar.”Domnul Marius Iorga, viceprimarul municipiului Focșani, ne-a comunicat că a demarat discuții cu Garnizoana Focșani pentru identificarea unei locații corespunzătoare pentru strămutarea monumentului istoric „Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie”, cu respectarea prevederilor legale. Cu această ocazie, precizăm că Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea stă la dispoziția municipalității și acordă acesteia tot sprijinul specific în vederea posibilei strămutări a monumentului istoric „Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie””, a precizat directorul Traian Negulescu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?