Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Ghid de bune practici în cadrul proiectului „Pro-Sănătate“


Promovarea beneficiilor formării profesionale continue în rândul angajaților și angajatorilor din domeniul medico-social este unul din obiectivele proiectului „Pro-Sănătate” derulat în Vrancea de Crucea Roșie Română. Acest lucru se va realiza prin derularea unor campanii mixte, succesive și inovatoare în județele unde va fi implementat.
    Printre alte subactivități planificate pentru derularea campaniilor de promovare a beneficiilor participării la formarea profesională continuă, se are în vedere elaborarea și diseminarea a câte unui ghid de bune practici, aferent fiecărui program de formare continuă derulat și vor fi organizate sesiuni de diseminare a bunelor practici privind beneficiile formării. Astfel, vor fi organizate întâlniri în cadrul cărora angajații din cadrul serviciilor medicale vor fi informați cu privire la programele de calificare derulate prin proiect, oportunitățile și avantajele participării la astfel de programe și asupra posibilităților de dezvoltare profesională ulterioară. „În contextul în care au fost derulate și finalizate succesiv de către Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprijinul Filialei Vrancea, în perioada 3 august 2014 – 13 martie 2015, 54 cursuri de formare profesională continuă de nivelul 1 (Baby-Sitter, Îngrijitoare copii, Îngrijitoare bătrâni la domiciliu și Brancardier), adresate unui număr de 1.512 angajați necalificați și/sau cu un nivel scăzut de calificare din domeniul medico-social în 17 județe și municipiul București, iar ca urmare a examenelor de absolvire au promovat un număr de 1.487 cursanți (rata de promovabilitate fiind de 98,34%), se evidențiază premisele unei practici pozitive în promovarea beneficiilor formării profesionale în cadrul proiectului Pro-Sănătate – Creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre, menționându-se că în practică sunt utilizați cinci termeni pentru a desemna intervențiile valoroase înregistrate ca urmare a implementării unui program/proiect: bune practici; cazuri de succes; cele mai bune practici; standarde; „lecții învățate”.
    „Urmând modelul Crucii Roșii Americane, se pot împărți intervențiile specifice proiectului în trei categorii: Practici inovative – din această categorie fac parte acele practici care nu au făcut obiectul unui proces de evaluare, dar care, în raport cu anumite criterii, se dovedesc relevante; Practici demonstrate cu succes – o astfel de practică este considerată, în urma evaluării, ca fiind de succes. Chiar dacă nu a fost transferată și în alte contexte, o practică din această categorie prezintă caracteristici transferabile; Practicile replicabile – practicile din această categorie și-au demonstrat eficiența în diferite contexte, însemnând diferite comunități, țări, organizații etc. În cadrul proiectului avem în vedere faptul că angajații din domeniul medico-social, fără calificare și/sau cu un nivel scăzut de calificare, se confruntă cu diferite aspecte: participarea la formarea profesională continuă a angajatului este încă redusă și variază în funcție de o serie de criterii: mărimea instituțiilor/organizațiilor, forma de organizare a acestora, durata de funcționare, perspectivele de dezvoltare; nivelul de conștientizare a importanței formării profesionale continue se menține la un nivel relativ scăzut atât în cazul angajatorilor cât și al angajaților; responsabilitatea formării profesionale continue este percepută de angajat ca revenind mai degrabă angajatorului decât angajatului; motivația pentru formare profesională continuă este mai degrabă extrinsecă decât intrinsecă”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Proiectul „Pro-Sănătate – Creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din Romania la programele de formare profesională continuă” este cofinanțat din Fondul Social European – Investește în Oameni! prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și implementat, în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015, de Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică „Catalactica”, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Fundația pentru Recuperare, Integrare și Promovare Socială ECHOSOC. 
Pentru informații suplimentare cu privire la acest proiect poate fi contactat Ciprian Moisei, coordonator local campanii, telefon: 0755.024.727, email: ciprian.moisei@yahoo.com. Totodată, informații pot fi obținute și la sediul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, din strada Dimitrie Cantemir nr. 5, din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?