Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: ACCIDENT cu victime și EXPLOZIE urmată de incendiu, la Carrefour


Parcarea hipermarket-ului Carrefour s-a umplut, ieri, de mașini de pompieri, de poliție și jandarmi, dar și de ambulanțe SAJ și SMURD. Asta pentru că un cutremur de mare intensitate a lăsat în urmă un dezastru. Pe fondul seismului, s-a produs un accident rutier cu victime, un incendiu, dar și o explozie, care la rându-i a fost urmată de incendiu. Toate acestea au făcut parte din scenariul unui exercițiu de amploare, ce a avut drept scop verificarea planurilor de intervenție, a modului de acțiune a forțelor care intervin în astfel de situații, dar și a personalului de la locul de muncă. La finalul exercițiului, care a durat aproximativ o oră, atât inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Dorel Chiscop, cât și subprefectul Cristi Misăilă s-au arătat mulțumiți de modul de intervenție.

    O adevărată desfășurare de forțe a fost, ieri, în parcarea hipermarket-ului Carrefour din Focșani, după ce un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade a provocat un accident rutier cu victime, un incendiu, dar și o explozie urmată de un alt incendiu. Din fericire, toate aceste evenimente au făcut parte din scenariul unui exercițiu de amploare pentru antrenarea structurilor de intervenție în gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea unui incendiu. 
    Situația tactică generală a presupus producerea unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter. În urma acestuia, s-au semnalat mai multe situații de urgență, pentru a căror soluționare au fost implicate forțe și mijloace de la nivelul obiectivului, din cadrul ISU, IPJ, IJJ și SAJ, precum și personal din cadrul altor instituții descentralizate.
    După producerea situației de urgență, personalul de la locul de muncă a întrerupt activitățile și a trecut la evacuarea clienților din unitățile comerciale spre locul de adunare stabilit și a verificat dacă s-au evacuat toate persoanele din obiectiv, dar și dacă s-au produs pagube ori alte incendii. Imediat s-au anunțat și situațiile de urgență produse, la dispeceratul 112, și s-a realizat prima intervenție cu mijloacele din dotarea obiectivului, întrerupând alimentarea cu energie electrică și gaze naturale.

    Accident rutier cu două victime încarcerate

    Prima situație tactică simulată a presupus producerea unui accident rutier soldat cu două victime încarcerate, în parcarea hipermarketului. Autoturismul a lovit și stația de distribuție a carburanților, existând pericol de explozie. Totodată, la începerea evacuării persoanelor din sălile cinematografului din incinta hipermarketului, personalul de la locul de muncă a observat și un început de incendiu ce se manifesta în partea superioară a ecranelor de proiecție, cu tendință de propagare la tavanul sălii.
Din datele deținute de personalul cinematografului, două persoane nu s-au putut autoevacua. „În urma apelului primit prin intermediul numărului unic de urgență 112, s-au deplasat la fața locului o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ, cât și o autospecială de lucru cu apă și spumă. Echipajul de descarcerare acționează în cooperare cu paramedicii pentru deblocarea celor două victime și, sub coordonarea medicului SAJ, asigură asistența medicală calificată, precum și transportul acestora la spital. De asemenea, echipajul de pe autospeciala de lucru cu apă și spumă realizează un dispozitiv de protecție la stația de distribuție a carburanților. Totodată, se procedează la căutarea – salvarea persoanelor rămase în interiorul cinematografului, în această misiune fiind implicat și câinele salvator. Pentru stingerea incendiului, ce amenința să cuprindă întregul acoperiș, au fost angrenate două autospeciale de lucru cu apă și spumă și autospeciala de lucru la înălțime”, a precizat căpitan Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

    Explozie urmată de incendiu la centrala termică

    A doua situație tactică a presupus că, pe fondul defecțiunilor cauzate de mișcările tectonice, în centrala termică ce deservește supermarketul a avut loc o explozie, urmată de un incendiu violent cu pericol de propagare la transformatorul și generatorul de curent electric al obiectivului, precum și la depozitul de marfă. Exista posibilitatea ca doi angajați să fie răniți și să nu poată fi evacuați, motiv pentru care s-a luat decizia intrării în acțiune a două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, concomitent cu intervenția de căutare-salvare a celor două persoane care nu au putut fi evacuate și, ulterior, intervenția simultană a echipajelor SMURD și SAJ pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transportul acestora la spital.
    Ultima situație a presupus că, din cauza unor defecțiuni tehnice la instalația de alimentare cu energie electrică, s-a produs un scurtcircuit la unul dintre depozitele de marfă, cu tendință de propagare la întregul depozit, la spațiile administrative, precum și la depozitul de mobilă învecinat. Comandantul intervenției a ordonat intrarea în dispozitiv atât a unei autospeciale de evacuare a fumului, gazelor și de iluminat, cât și a două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului.

    Exercițiul s-a desfășurat „profesionist”

    La exercițiu au participat și reprezentanți din instituțiilor care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În urma desfășurării acestuia, atât subprefectul județului Vrancea, Cristi-Valentin Misăilă, cât și inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu-Dorel Chiscop, au apreciat modul profesionist în care s-au rezolvat situațiile de urgență simulate și au mulțumit tuturor celor care și-au adus aportul la buna desfășurare a activității. „Astăzi (ieri-n.r.) a fost organizat și planificat un exercițiu tactic de cooperare între toate forțele care participă în cazul unor situații de urgență din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Conform situației tactice generale, în urma producerii unui cutremur de mare magnitudine, s-au produs mai multe situații de urgență, în speță un accident rutier cu victime, un incendiu și o explozie urmată de incendiu. Scopul desfășurării acestui exercițiu este verificarea viabilității planurilor existente la nivelul ISU privind gestionarea unor astfel de situații, verificarea modului de acțiune a personalului de la locul de muncă și verificarea registrului de capabilități și a modului de acțiune a forțelor profesioniste de intervenție de la nivelul ISU și de la nivelul celorlalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență. Exercițiul complex a avut cel puțin două părți mari. Una teoretică de prezentare a situației și de pregătire a forțelor participante și o parte practică prin care s-a verificat efectiv modul de intervenție. Consider că atât personalul inspectoratului cât și celalte forțe cu care am colaborat și-au îndeplinit sarcinile încredințate astfel încât victimele existente au fost salvate și predate către ambulanțe, iar pagubele au fost reduse la minimum, având în vedere magnitudinea cutremurului și incendiul produs la acest obiectiv”, a declarat inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Dorel Chiscop.
    La rândul său, subprefectul Misăilă, care a fost prezent pe durata desfășurării întregului exercițiu, a precizat că astfel de simulări sunt necesare, dar și că toți cei care au participat au demonstrat că sunt bine pregătiți și că pot face față unei situații reale.     „Având în vedere activitatea seismică din ultima perioadă, se dovedește încă odată necesitatea organizării unor astfel de exerciții pentru a antrena toate forțele, care trebuie să intervină în asemenea situații și de a stabili tactica pe care trebuie să o adopte fiecare în cazul unei situații reale. Am observat că toți cei care au participat la acest exercițiu sunt foarte bine pregătiți. Toate forțele din cadrul CJSU sunt de fiecare dată la datorie”, a precizat subprefectul Cristi Misăilă.
    Astfel de exerciții se organizează, în special, pentru verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante și stabilirea căilor de perfecționare a acestor activități, verificarea timpilor de intrare în acțiune a forțelor care cooperează în cadrul exercițiilor, dar și pentru verificarea sistemului de comunicații din dotarea forțelor angrenate și a modului de aplicare a planului comun de acțiune pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?