Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Dovleacul


Din cele mai străvechi timpuri, oamenii au căutat să găsească leacuri pentru bolile, care îi chinuiau, în ce aveau mai la îndemână, natura. Căutând, au descoperit și au înțeles beneficiile plantelor, care-i înconjoară. Cunoștințele s-au îmbogățit odată cu trecerea timpului și s-au transmis din generație în generație. Deși progresul științei a diversificat modalitățile în care putem lupta cu micile sau marile suferințe provocate de bolile care pun stăpânire pe corpul nostru, nu puțini sunt aceia care folosesc variantele bazate pe plantele medicinale. 
Multe plante folosite pentru consum au efecte terapeutice. Plantele medicinale constituie resurse străvechi, care stau la baza a numeroase medicamente. Se estimează că în natură se găsesc peste 250.000 de specii de plante, flori, fructe sau semințe cu proprietăți terapeutice. Plantele medicinale au fost întotdeauna o sursă comună de tratament, fie sub formă de preparate tradiționale, fie în formă pură.
Dovleacul — sau bostanul sau cucurbăta (Cucurbita maxima) — este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.  Originară din Peru, a fost adusă pe continentul european de conchistadorii spanioli, în secolul al XVI-lea. Azi, se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea. În unele țări, floarea se consumă ca legumă iar fructul se conservă în condiții adecvate de lumină, temperatură și umiditate, până la 6 luni. Este un remediu foarte mult folosit în medicina populară românească.
Dovleacul este un aliment foarte gustos și, în egală măsură, un medicament, grație compoziției chimice. Pulpa conține betacaroten, vitamine (E și C), săruri minerale, hidrați de carbon, protide, fitosteroli, iar semințele sunt bogate în protide, lecitină, rezine și enzime; din semințe se extrage un ulei cu multe valențe terapeutice. Pulpa fructului este o sursă de antioxidanți, utili în prevenirea apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare. Betacarotenul conținut de dovleac, care îi care conferă culoarea galben-portocaliu aprins, reduce riscul creșterii nivelului glicemiei. Se consumă sub formă de supă, piure, suc, copt sau ca emulsie prin fierbere în apă sau în laptele rezultat din semințele curățate și pisate.
Crude, semințele de dovleac sunt un remediu în afecțiuni ale vezicii urinare, ale prostatei, pentru eliminarea toxinelor și în alinarea durerilor articulare. Cu un conținut ridicat de zinc, au o acțiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenți. Dovleacul este și un analgezic bun. O compresă cu suc rece de dovleac, aplicată pe frunte, vine de hac migrenelor.
Strămoșii noștri se vindecau de gută și își diminuau durerile de articulații cu așa numitul lapte de bostan: 2 linguri de semințe decojite (cu pielița verde păstrată), la care adăugau 1 pahar cu apă caldă.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?