Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cinci meserii care te pot îmbolnăvi


Potrivit unui studiu făcut de australieni, 40% dintre oamenii muncii sunt expuși la tot felul de substanțe chimice ceea ce crește riscul de a se confrunta cu diferite forme de cancer. Radiațiile solare, fumatul și fumul de la mașini se numără printre principalii vinovați pentru declanșarea problemelor de sănătate.

1. Agricultorii
Deși fermierii au șanse mici să se confrunte cu boli de inimă ori cancer la plămâni, esofag, vezică sau colon în special pentru că nu fumează și au un stil de viață care implică multă activitate fizică, prezintă un risc mare pentru a se confrunta cu alte afecțiuni, potrivit Institutului National de Cancer din Australia. Printre bolile periculoase cu care se pot confrunta fermierii se numără leucemia, limfomul Hodgkin, mielom multiplu, cancer de piele, stomac, creier și prostată. Motivul: fermierii sunt expuși la tot felul de chimicale precum pesticidele, fertilizatori artificiali, fungicide, virusuri animale, praf și lista poate continua.

2. Muncitorii în construcții
În afara diverselor obiecte care se pot prăbuși peste tine, există și alte pericole atunci când te afli într-un asemenea domeniu. Muncitorii din construcții sunt, în mod curent, expuși la azbest. Odată cu trecerea timpului, microfibrele de azbest se depun în plămâni, cauzând azbestoza. Nu este singura afecțiune gravă declanșată de expunerea la azbest. În acest caz ne referim la mesoteliomă, o formă de cancer pulmonar. De la expunerea la azbest și declanșarea bolii pot trece și 40 de ani. Dacă lucrezi în construcții ai putea vorbi cu medicul de familie legat de un eventual control la plămani să vezi dacă totul este în regulă.

3. Pompierii
Arsurile și inhalarea de fum sunt pericole serioase în această meserie, nu-i asa? Ei bine nu, pompierii prezintă un risc de 7 ori mai mare de a sfârși în urma unui atac de cord decât ca urmare a inhalarii de fum, susține un studiu realizat de Universitatea Harvard. Se pare că stresul fizic și psihic se fac vinovați de dezvoltarea unor boli ale inimii. Riscul de a suferi un atac de cord crește cu până la 100% în timpul încercării de a stinge un incendiu.

4. Piloții
Zicala „Nu zbura prea aproape de soare” are un alt înțeles dacă ești pilot de avion. Cercetările realizate de Universitatea din Islanda au scos la iveală faptul că în ceea ce privește piloții de avioane, se întâlnesc cu 25% mai multe cazuri de melanom malign – cea mai periculoasă formă de cancer de piele. Radiația cosmică s-ar putea număra printre cauzele acestui fenomen, însă oamenii de știință consideră că și stilul de viață al piloților joacă un rol la fel de important (în primul rând este vorba despre expunerea la soare în exces, atunci când piloții sunt liberi, precum și dereglarea ritmului circadian atunci când traversează zone cu fusuri orare diferite care afectează abilitatea corpului de a lupta cu bolile).

5. Munca la birou
În ciuda scaunului ergonomic și a tastaturii frumoase, munca la birou nu este atât de lipsită de pericol precum ai crede. Un job sedentar este asociat cu un risc de 82% de a deceda din cauza unor boli cardiovasculare comparativ cu persoanele care stau doar 4 ore săptămânal la birou, susține un studiu realizat de Universitatea South Carolina. Inactivitatea înseamnă mai puține calorii arse, dar și schimbări în care mușchii asimilează glucoza și este arsă grăsimea. Din fericire însă, s-a dovedit științific că exercițiile fizice făcute regulat anulează efectul statului la birou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?