Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Patronii vor să treacă bacşişul pe bonul fiscal


Micii patroni vor legalizarea bacșișului și propun trecerea acestuia pe bonul fiscal. Propunerea a fost făcută de vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Dan Mureșan, care a cerut modificarea legislației fiscale astfel încât bacșișul să fie inclus pe bonul fiscal. Propunerea, care a ajuns la Ministerul de Finanțe, prevede că venitul astfel încasat ar fi neimpozitabil și fără TVA, fiind taxat doar cu 16% la angajat, adică impozitul pe salariu.
    Patronii spun că măsura propusă este în interesul agenților economici pentru că valoarea încasărilor ar coincide cu numerarul din casă și cel aflat asupra /chelnerilor. „Dacă vine în control biroul anti-fraudă din ANAF și găsește bani nemarcați la ospătar sau la orice alt angajat care prestează servicii, unitatea riscă sancțiuni drastice – inchiderea pe o perioadă de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacșișul protejează și interesele agentului economic, fiind logică și corectă”, a declarat Dan Mureșan.     Acesta a afirmat că includerea pe nota de plată ar rezolva și problema clientului care nu poate plăti bacșișul cu cardul, pe care îl folosește să achite contravaloarea serviciului. Clientul ar putea scrie pe nota de plată valoarea bacșișului pe care dorește să îl lase ospătarului, dacă dorește să lase vreun bacșiș. „Dacă măsura va fi adoptată, vom fi mai aproape de dezideratul de a marca totul și a reduce evaziunea fiscală. Se creează în același timp premisa ca în timp să renunțăm la banul sub formă de numerar”, a încheiat vicepreședintele CNIPMMR, Dan Muresan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?