Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Percheziții la afaceriștii Vasile Bogdan și Ion Diniță. Ei au fost duși cu mandate la DIICOT Vaslui


Afaceriștii Vasile Bogdan, patronul Hotelului Unirea din Focșani, și Ion Diniță, care administrează printre altele și complexul de agrement Cazino Golești, s-au trezit ieri dimineață cu polițiștii la ușă. La proprietățile celor doi au fost efectuate percheziții, întrucât asupra lor planează suspiciunea că ar face parte dintr-o grupare infracțională organizată constituită în vederea săvârșirii de infracțiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul a fost estimat la 8.500.000 lei. În acest dosar s-au făcut, ieri, 54 de percheziții, în mai multe județe din țară, șase fiind în Vrancea. Mandate de aducere au fost emise pe numele a trei persoane din Vrancea, respectiv Vasile Bogdan, Ion Diniță și Tomiță Lățcan, care ar fi ținut contabilitatea la firmele lui Bogdan. Ieri după-amiază, vrâncenii au fost duși la sediul DIICOT Vaslui, mai întâi Diniță și Lățcan, apoi și Vasile Bogdan.

    Casele și sediile societăților a doi cunoscuți afaceriști vrânceni, respectiv Vasile Bogdan, patronul Hotelului Unirea, și Ion Diniță, care administrează printre altele și complexul de agrement Cazino Golești, au fost perchiziționate, ieri dimineață, de polițiștii de la Crimă Organizată, într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) – Biroul Teritorial Vaslui.
    În Vrancea au fost efectuate șase percheziții. Trei dintre acestea la Focșani, respectiv la locuința, hotelul și sediul unei societăți aparținând lui Vasile Bogdan, după cum ne-au spus sursele noastre, două la Gugești, la locuința și sediul unei societăți aparținând lui Diniță, și o a șasea percheziție la Adjud, la punctul de lucru al unei societăți din Bacău. Anchetatorii au căutat probe, care să-i ajute în probarea activității infracționale. Diniță și Bogdan sunt bănuiți că, împreună cu alte persoane, din mai multe județe, ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat constituit în vederea săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală. Prejudiciul total în dosar este estimat la suma de 8.500.000 lei.
    Potrivit unor surse oficiale, mandate de aducere la audieri au fost emise pe numele a trei vrânceni, respectiv Vasile Bogdan, Ion Diniță și Tomiță Lățcan, care ar fi ținut contabilitatea la firmele lui Bogdan.

    S-au ridicat peste 20 mii de euro

    În urma perchezițiilor efectuate s-a ridicat și o sumă importantă de bani. Este vorba de aproximativ 25 mii de euro de la Bogdan și Diniță, după cum ne-au spus sursele noastre. Aceleași surse oficiale ne-au precizat că s-au ridicat inclusiv bunuri, cele mai multe de la Bogdan, printre care și mai multe prosoape.
    Ieri după-amiază, vrâncenii cercetați în acest dosar au plecat la DIICOT Vaslui pentru a fi audiați. În jurul orei 16.00, spre Vaslui au plecat Diniță și Lățcan, iar Vasile Bogdan a ajuns ceva mai târziu, întrucât verificările la hotelul său au durat mai mult. După audieri, procurorii vor stabili ce măsuri vor fi luate împotriva lor, dacă vor fi luate.

   Societăți fantomă înființate pe numele unor săraci

    Procurorii DIICOT au prezentat, prin intermediul unui comunicat de presă,  când și-ar fi început activitatea infracțională membrii grupării și cum ar fi procedat pentru a plăti la stat taxe și impozite cu mult mai mici decât ar fi trebuit. Procurorii susțin că suspecții au înființat firme fantomă, atât pe numele lor, cât și pe numele unor persoane sărace, pe care le „răsplăteau” cu sume mici de bani.
    „Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vaslui (…) au efectuat, la data de 12 martie 2015, un număr de 54 percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat constituit în vederea săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală. În  cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înființau societăți  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilități financiare reduse și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale”, susțin procurorii DIICOT prin intermediul unui comunicat de presă.

   Facturi fictive înregistrate în contabilitate

    Anchetatorii au mai arătat că după înființare, în contabilitate ar fi fost înregistrate facturi fictive, scopul final fiind acela de a plăti taxe și impozite cu mult mai mici decât ar fi trebuit. Totodată, anchetatorii mai arată că „beneficiarii facturilor fiscale fictive intenționau să-și însușească din conturile societăților pe care le administrau sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o achiziție nereală de bunuri, produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestor sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecții ce controlau firmele fantomă. Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vaslui vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 35 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Compartimentul de Operațiuni Speciale Vaslui și Serviciul de Informații și Protecție Internă Vaslui. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui”, au mai arătat procurorii care instrumentează dosarul.
    Anchetatorii au făcut precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?