Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Medicii de familie nu sunt de acord cu proiectul noului Contract Cadru


Schimbările propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în ceea ce privește Noul Contract Cadru nu sunt pe placul medicilor de familie. Noul contract propune interzicerea comisioanelor plătite medicilor de familie de laboratoare, spitale private sau alți furnizori, pentru ca aceștia săi trimită pacienții să-și efectueze investigații suplimentare. Medicii care nu vor respecta această prevedere riscă pierderea contractului cu casa de asigurări pe o durată de 5 ani. O altă modificare ar fi numărul de consultații la domiciliu, care ar putea fi dublat, de la 21 la 42, dar nu mai mult de 3 consultații pe zi.
De asemenea, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor înscrise pe listele proprii. În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabilește pe unități administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanți ai casei de asigurări de sănătate și ai direcției de sănătate publică, ai colegiului medicilor, ai patronatului medicilor de familie și ai asociației profesionale a medicilor de familie.
În proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, ca până acum. Mai mult, proiectul mai prevede că veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20 % pentru plata per capita și 80% pentru plata pe serviciu, în prezent procentul fiind de 50-50.
Medicii de familie sunt nemulțumiți de aceste prevederi. În opinia lor, noul Contract Cadru afectează medicina de familie. „Proiectul de Norme și modificările Contractului Cadru, apărute pe transparența legislativă a site-ului CNAS, afectează grav cabinetele de medicină de familie și liberalismul medicilor de familie. Acest proiect este împotriva dezvoltării independente a cabinetelor medicilor de familie, îngrădește libera practică a medicilor și limitează implicit adresabilitatea pacienților la medicii de familie. Sub impresia că se va da posibilitatea de a se deschide noi cabinete de medicină de familie, chiar cu număr redus de pacienți pe o listă, de fapt se favorizează intrarea în sistem a lanțurilor de cabinete și purtarea pacientului între cabinete, cheltuindu-se banii publici, fără nicio justificare. Cabinetele medicale de medicină de familie trebuie să aibă un număr minim de asigurați pe listă – 800 actual, pentru a putea susține cabinetul din punct de vedere financiar. Așa numitul buget per capita 50%, actual, este de fapt un buget de întreținere a cabinetului pentru plata tuturor utilităților -gaz, apă, lumină, lemne, salarii, impozite, materiale sanitare, asigurări de malpraxis, cursuri EMC, dar și contracte pentru deșeuri, softuri, mentenanță, medicina muncii, cu care suntem împovărați. Veniturile cabinetelor și implicit ale medicilor de familie au scăzut an de an, datorită inflației, datorită creșterii salariale pentru angajați, în condițiile în care bugetul pentru medicina de familie nu a crescut din 2012. Un cabinet trebuie să fie funcțional și atunci când, teoretic, nu intră nimeni pe ușă, pentru a solicita servicii medicale. La fel, cum există armata fără să fie război sau pompieri fără să fie foc zilnic, tot așa un cabinet trebuie să fie susținut material, pentru a funcționa în bune condiții, zilnic. Desființarea comisiilor mixte de la CNAS este încă un pas împotriva profesiei liberale, știindu-se că stabilirea necesarului de medici și a numărului mediu de pacienți sunt practici implementate de mult în țările europene, menținând echilibrul între cererea și oferta de servicii medicale”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță (FOTO), președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?