Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Programe de prevenire a tâlhăriilor şi infracţiunilor juvenile


Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea (IPJ) va derula în perioada 1 martie-31 decembrie 2015 Programul de prevenire a infracțiunilor de tâlhărie. Acesta este parte componentă a unui program național numit „Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului”. Proiectul a fost prezentat în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (ATOP), care a avut loc joi. Programul are ca motivație nevoia de a proteja viața, sănătatea și integritatea fizică a persoanei ca valori fundamentale ale oricărei democrații.
În anul 2014, la nivelul județului au fost sesizate un număr de 61 de fapte de tâlhărie, din care 40 au fost în mediul urban, iar restul de 21 în mediul rural. Tâlhăriile au fost comise preponderent pe stradă și în scările blocurilor de locuințe, dar și în incintele caselor de schimb valutar sau ale societăților comerciale. „«Punctele negre» din municipiul Focșani sunt zona Autogării, zonele Bazar și Bahne. Majoritatea infracțiunilor au fost săvârșite pe timpul zilei și au fost comise prin smulgere (bijuterii sau obiecte). Prin implementarea proiectului se dorește diminuarea riscului infracțional în rândul grupurilor țintă privind infracțiunile de tâlhărie în județul Vrancea și creșterea capacității operative a structurilor de poliție. Parteneri ai IPJ în desfășurarea acestui program vor fi Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea și Poliția Locală”, se arată într-un comunicat remis presei de ATOP Vrancea.
Pentru creșterea capacitații operative a structurilor de poliție vor fi luate mai multe măsuri, cum ar fi: Organizarea dispozitivelor de siguranță; Solicitarea unor efective de jandarmi pentru realizarea sistemului integrat de menținere a ordinii publice; Realizarea unor întâlniri cu reprezentanții administrației publice locale, în scopul angrenării poliției locale în activitatea de menținere a ordinii publice; Identificarea persoanelor suspecte și a grupurilor de infractori ce săvârșesc astfel de fapte; Soluționarea cu celeritate a dosarelor penale privind astfel de fapte.
De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe, inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, a prezentat un alt program ce va fi implementat în 2015 și anume „Programul de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora”. De remarcat că în cursul anului 2014 au fost sesizate 22 de fapte comise de minori în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, dintre care 12 în mediul urban și 10 în mediul rural. Numărul de fapte comise în anul 2014 a fost mai scăzut față de anul 2013, an în care s-au comis 25 de fapte. Dintre cele 22 de fapte, 11 au fost cu violență, iar restul de furt.

   Fapte penale în incinta unităților de învățământ

În incinta școlilor au fost comise 19 fapte, iar 3 au fost săvârșite în zona adiacentă unităților de învățământ. „Abandonarea școlii, lipsa de ocupație, a unor alternative de petrecere a timpului liber sunt factori ce determină tinerii să recurgă la comiterea de acte sancționate de legea penală. Alarmant este și faptul că unul din zece minori aflați în această situație este cunoscut cu antecedente penale. Prin implementarea acestui program în cursul anului 2015, se dorește reducerea fenomenului infracțional și victimal în rândul elevilor și creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora”, se mai arată în comunicatul ATOP.
Programul are stabilite următoarele obiective: Cunoașterea și monitorizarea situației operative precum și a formelor de manifestare a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora; Creșterea gradului de informare a grupului țintă cu privire la cauzele și modalitățile de prevenire a comportamentelor delincvente; Îmbunătățirea eficienței sistemului de pază și patrularea în zona unităților de învățământ; Intensificarea activităților de monitorizare a minorilor care înregistrează un număr mare de absențe și a celor aflați în situația de abandon școlar; Derularea unor activități preventive în timpul orelor de dirigenție la unitățile de învățământ; Realizarea unor materiale informative (pliante, afișe), pentru prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor; Verificarea și instruirea personalului de pază de la unitățile de învățământ; Efectuarea zilnică a serviciului de patrulare în zona adiacentă unităților de învățământ.
În implementarea acestui program, IPJ Vrancea are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog, DGASPC și mass-media.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?