Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Sute de kilograme de alimente EXPIRATE. Gestul patronilor este IMPARDONABIL!


Peste 212 kilograme de produse alimentare expirate au fost găsite de comisarii Protecției Consumatorilor la magazinele din județ. De frica sancțiunilor, unii patroni au închis magazinele când au aflat că este un control în zonă sau chiar au șters data expirării de pe etichetele produselor. Acțiunile au fost desfășurate săptămâna trecută și au urmărit verificarea respectării prevederilor legale la indicarea prețurilor la comercializarea produselor alimentare, încadrarea în data durabilității minimale (DDM), respectiv data limită de consum (pentru produse perisabile din punct de vedere microbiologic) a produselor alimentare existente la comercializare.     Protecția Consumatorilor a arătat că la 18 operatori economici din cei 29 controlați s-au găsit la comercializare alimente în cantități mai mici sau mai mari cu data durabilității minimale / data limită de consum (DLC) depășite sau, în unele cazuri, cu datele de expirare șterse intenționat sau lipsă. Valoarea celor 212 kilograme de alimente expirate găsite la comercializare a fost de 1.332 lei. Patronii magazinelor au fost sancționați cu amendă contravențională sau avertisment, în funcție de gravitatea pericolului determinat de produsele respective și de cantitate, de intenția vădită a operatorilor economici de a înșela consumatorii. „Întreaga cantitate de produse alimentare cu DDM/DLC depășite sau la care nu se putea face dovada încadrării în valabilitate (cu datele șterse sau neetichetate) a fost oprită definitiv de la comercializare și s-a dispus retragerea din consumul uman”, precizează reprezentanții Protecției Consumatorilor. Aceștia arată că au fost controlate 29 magazine care comercializau alimente, la 28 dintre acestea fiind găsite abateri la modul de afișare a prețurilor sau au fost găsite la comercializare alimente expirate.
    Multe probleme au fost constatate la magazinele din mediul rural. Comisarii au găsit cazuri în care produsele vrac expuse spre comercializare nu aveau afișate prețurile pe unitatea de măsură. De asemenea, la 13 operatori economici nu erau afișate deloc prețurile pentru produsele comercializate sau acestea nu erau afișate la loc vizibil. Nu în ultimul rând, la pâine și produse de panificație nu erau respectate prevederile legale specifice, respectiv afișarea și a prețului pe bucată și a prețului pe kilogram, pentru a ușura compararea prețurilor reale. Comisarii au aplicat 10 avertismente și 25 amenzi contravenționale, în valoare totală de 65.000 lei.
„În special produsele perisabile, care au o perioadă de valabilitate mai mică (lactatele, preparatele din carne, produsele din pește), având o încărcătură microbiologică mare, sunt susceptibile ca, după data limită de consum declarată de producător, să prezinte un pericol imediat pentru sănătatea consumatorilor. Din păcate, în controalele efectuate în ultima perioadă am constatat că la unele magazine este chiar o practică să închidă unitatea când află că este control în zonă sau, mai grav, să lase cu bună știință produsele expirate în raft. Åži mai grav, am găsit cazuri în care datele de expirare erau șterse intenționat. Nu tolerez astfel de practici și în aceste cazuri am aplicat amenzi de 5.000 lei sau de 10.000 lei, iar dacă situația se va repeta voi merge până la închiderea unității pe o perioadă determinată”, a afirmat comisarul șef adjunct al CJPC Vrancea, Dumitru Dilă.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?