Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO şi GALERIE FOTO: Bibliopovestașii au dus magia poveștii elevilor de la Școala nr. 5


„Cartea este har, imaginație, magie!”, acesta e mesajul pe care elevii Școlii nr. 5 „Anghel Saligny” din Focșani au hotărât, împreună cu BiblioPovestașii, alături de care au petrecut ieri o oră inedită, să-l transmită mai departe colegilor și prietenilor lor. În biblioteca școlii, copii din clasele a V-a A, a VII-a C, a VIII-a A și doi foști elevi ai unității de învățământ, acum studenți la ASE și Politehnică, au avut surpriza să petreacă o oră cu totul altfel, o oră plină de voie bună și inspirație ascultând și creând povești, împreună cu șase voluntari Bibliopovestași ai Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și coordonatorul lor, Margareta Tătăruș.
    Maniera interactivă în care s-a derulat activitatea a făcut deliciul copiilor, care s-au întrecut în a răspunde provocărilor aruncate de simpaticii și talentații lor vizitatori. „Noi suntem de la Biblioteca Județeană unde se derulează acest program de voluntariat. Ia să vedem, știți voi ce este voluntariatul?” a lansat Margareta Tătăruș prima provocare, la care copiii s-au grăbit să răspundă: „Un ajutor în folosul comunității!”, a spus unul; „Să ajuți pe cineva fără să vrei să primești nimic în schimb!”, a spus altul; „Să-i ajuți pe cei nevoiași!”, a completat altcineva.
Fiecare răspuns a fost recompensat cu câte un semn de carte purtător al câte unui citat referitor la importanța lecturii. „V-am adus aici o echipă de voluntari din programul nostru, ca să vă citească povești. În total sunt 38 de voluntari din care 14 spun povești, iar astăzi sunt aici pentru voi Ioana, Ștefania, Diana, Andreea, Doina și Alin. Ei sunt, astăzi, cărți vii, pe care voi o să le ascultați, iar apoi… v-am pregătit surprize!”, a spus Margareta Tătăruș.
 

     Învățături de viață, luate din cărți

    Copiii au ascultat cu mare plăcere cum a hotărât Habarnam, îndrăgitul personaj al cărții cu același nume, să devină poet. Fragmentul din cartea respectivă a fost citit de BiblioPovestașele Ioana și Ștefania. La final, cele două fete i-au întrebat pe elevi cam ce citesc ei și ce recomandări de lectură le-ar putea face, iar acestora atât le-a trebuit! Au sărit care mai de care să spună câte un titlu de carte, dovedind că lectura nu este pentru ei o obligație, ci dimpotrivă, o plăcere. Mai mult, ei au fost de părere că mesajul fragmentului pe care l-au ascultat este ba că „întotdeauna trebuie să creezi poezii adevărate, să nu rănești pe nimeni cu ce scrii și să faci fericită pe toată lumea care citește ce-ai scris”, ba că „încercarea moarte n-are, toți ar trebui să încerce să scrie poezii”, ba că „întotdeauna  trebuie să încerci, ca să poți vedea dacă știi sau nu să faci un lucru”.
    Fragmentul din „Micul Prinț”, citit apoi de BiblioPovestașele Diana și Andreea s-a finalizat cu alte provocări și cu alte răspunsuri deosebit de potrivite despre mesajul transmis. Iar când lectorițele i-au întrebat ce mesaje le-au rămas lor în suflet din alte cărți pe care le-au citit de-a lungul timpului, copiii spus: „Când am citit cartea «Minunea», am înțeles că nu trebuie să judeci un om după chip, așa cum nu judecăm o carte după copertă”. „După ce am citit «Black Beauty» am înțeles că trebuie să respectăm animalele așa cum respectăm oamenii”. „Eu am învățat din «Poveste fără sfârșit» că oricât de greu ar fi momentul unei pierderi, trebuie să știm să trecem peste el și să mergem mai departe”.
    La fel de inspirați au fost elevii în răspunsuri și după ce au ascultat, veseli, și schița „Vizită” de Ion Luca Caragiale, citită cu talent de BiblioPovestașii Doina și Alin. „Mesajul transmis de această poveste este că dacă răsfeți un copil prea mult, devine prea obraznic”. „Trebuie să nu fumăm”. „Să nu punem dulceață în pantofii altcuiva”. „Toți copiii să-și asculte părinții”. „Să fim politicoși cu musafirii”. „Să nu ne jucăm cu mingea în casă”. „Să avem cei șapte ani de acasă”, au fost învățămintele exprimate ieri de copii, după ascultarea povestirii atât de actuale a lui Caragiale. Pentru răspunsurile lor, toți au primit de la BiblioPovestași fie câte un calendar, fie câte un semn de carte.

   Adunați în cerc, copiii au creat împreună propria poveste

    Copiii au fost provocați apoi de Margareta Tătăruș, să devină ei înșiși personajele unei povești pe care s-o țeasă împreună, pe loc. Adunați în cerc, fiecare participant a trebuit să spună câte un cuvânt, iar toate cuvintele adunate la final să compună mesajul pe care doresc să îl transmită copiilor care n-au avut norocul de a fi prezenți. Ce-a ieșit? „Cartea este har, imaginație, magie!”. 
Bucurându-se împreună de mesajul creat, și-au luat cu entuziasm la revedere de la vizitatorii lor, și au plecat să ducă mesajul mai departe. „Să citiți în continuare, și să vă bucurați de harul, imaginația și magia pe care vi le aduce povestea, cartea! Citiți, visați, mergeți cu bucurie spre finalul poveștilor de viață găsite prin lectură! Și duceți mereu povestea mai departe!”, a fost îndemnul pe care l-a dăruit la final Margareta Tătăruș, noilor prieteni ai BiblioPovestașilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?