Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Vrâncencele își pot face gratuit testul Papanicolau


Aproximativ două mii de vrâncence au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau anul trecut, în cadrul Programului național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Din total, aproximativ 200 de femei au fost depistate cu leziuni la nivelul colului. Pentru primul trimestru al acestui an, Spitalul Județean, unitatea care derulează acest program în Vrancea, a primit 100 de mii lei, peste 1.200 de femei putând beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Focșani spun că adresabilitatea a scăzut foarte mult, din ce în ce mai puține femei făcând teste gratuite. Astfel, din 48 de mii de femei care sunt eligibile pentru acest program, puțin peste 10% au beneficiat de teste. Reprezentanții spitalului susțin că vrâncencele se pot prezenta la medicii de familie, deoarece programul beneficiază de fonduri suficiente

   Cum se pot face aceste teste

În Vrancea, numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 100. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Focșani recomandă și celorlalți medici de familie să se înscrie în acest program, pentru ca numărul vrâncencelor care vor avea acces la aceste teste gratuite să crească. Femeile se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza.
Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?