Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Răzvan Mustea, presiuni asupra unui afacerist pentru șpagă la Elena Udrea



Focșăneanul Răzvan Mustea, fost ministru al Comunicațiilor în cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu și fost deputat PDL, apare în cel mai mare dosar de corupție al Elenei Udrea. Potrivit România TV, Mustea ar fi făcut presiuni, alături de Udrea și fostul ei soț, Dorin Cocoș, asupra unui om de afaceri căruia i-ar fi cerut milioane de euro pentru deblocarea plăților contractului e-România.
    România TV scrie că potrivit referatului DNA din dosarul Microsoft și e-România, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Elena Udrea, ar fi pretins de la un afacerist, care administrează o societate de IT, suma de asproximativ 3 milioane de euro, pentru deblocarea plăților pentru contractul e – România. Presiuni pentru deblocarea plăților ar fi fost exercitate și de Răzvan Mustea, după cum reiese din declarațiile denunțătorilor din dosar. „La data de 15 decembrie 2014, Pescariu Dinu Mihail a formulat denunț cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție de Cocoș Dorin. Din probele administrate rezultă că, în anul 2010, în condițiile în care Marin Gabi – administrator SC OMNILOGIC SRL – întâmpina greutăți în derularea contractului încheiat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Infornaționale, contract având ca obiect prestare de servicii aferente proiectului e-România 2 și livrarea produselor aferente infrastructurii hardware, software și de rețea necesară funcționării serviciilor, Pescariu Dinu Mihail i-a înlesnit lui Marin Gabi mai multe întrevederi cu Cocoș Dorin și remiterea prin conturile Barringwood Investment Limited a sumei de circa 3 milioane de euro pretinsă de acesta pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu atribuții în acest sens în vederea realizării plăților. Cu privire la aceleași fapte, la data de 07.01.2015 a făcut denunț și Marin Gabriel. Acesta susține că, în anul 2011, pe fondul presiunilor exercitate de Cocoș Dorin a virat într-un cont din Dubai suma de 1.000.000 de euro pretinsă de Cocoș Dorin pentru deblocarea plăților aferente contractului e-România. Tot din denunțul formulat de Marin Gabi rezultă că astfel de presiuni au fost exercitate și de Andrei Săvulescu – manager de proiect, Vreme Valerian – ministru MCSI și Mustea Răzvan”, se arată în referatul întocmit de procurori și transmis către procurorul general, ministrul Justiției și Camera Deputaților odată cu solicitarea avizului privind arestarea preventivă a Elenei Udrea, după cum scrie România TV.
    Răzvan Mustea este nașul de cununie al Elenei Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte al României. Fiul cunoscutului om de afaceri Ionel Mustea, patronul Vesti-Ro și „important sponsor al PDL”, după cum scria Mediafax, Răzvan Mustea a ajuns în atenția presei naționale odată cu alegerea, în 2011, ca președinte al Organizației de Tineret a PDL, susținut fiind de Elena Băsescu, și ulterior, prin numirea în funcția de ministru al Comunicațiilor, în 2012, cu același sprijin. Atunci, presa a scris despre declarația lui de avere, care includea o colecție de ceasuri și bijuterii estimată la 60.000 de euro, un autoturism Porsche achiziționat în 2007, o casă în Voluntari cu o suprafață de 672 de metri pătrați și un teren de 859,59 de metri pătrați primite ca donație în 2007. În declarația de avere mai apăreau o casă de 170 de metri pătrați, în București, cu teren de 540 de metri pătrați, dobândite în 1996, în conturi 38.845 de euro și 2.081 de lei, dar și alte venituri din diferite surse. Mass-media a relatat și despre un apartament pe care fostul deputat l-ar fi deținut, alături de părinții săi, în Miami, Statele Unite ale Americii, dar pe care nu l-ar fi trecut în declarația de avere.
    Presa mondenă, dar nu numai, a fost plină de fotografiile lui Răzvan Mustea și ale soției sale, Aura, fiica unui alt om de afaceri vrâncean, Horia Furtună, fost președinte al Camerei de Comerț Vrancea, după ce s-a aflat că vor fi nașii de cununie ai Elenei Băsescu. Cuplul Răzvan și Aura Mustea a revenit în atenția presei odată cu divorțul „în mare secret” de anul trecut, „într-un proces destul de complicat, cu o avere importantă rămasă de împărțit și cu câteva acuze grave incriminate în cererea de divorț depusă de Aura Maria ex-Mustea” (www.wowbiz.ro).
    Deputații din Comisia juridică s-au întrunit, duminică, pentru a discuta cele trei solicitări ale DNA referitoare la încuviințarea arestării deputatului Elena Udrea, două în Dosarul Microsoft și una în dosarul „Gala Bute”, la ședință participând și Elena Udrea, însoțită de trei avocați. Raportul comisiei a fost favorabil solicitărilor DNA.
„Parlamentarii din comisie și-au exprimat un punct de vedere care va fi validat sau nu de către plen”, a precizat președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă. Acesta a menționat că rapoartele vor fi trimise Biroului Permanent al Camerei Deputaților. „Dânșii le au pe masă pe toate și vor decide când și cum le vor supune votului de plen”, a explicat Bogdan Ciucă. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat, joia trecută, că plenul pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului Elena Udrea se va reuni luni, la ora 17.30.
    Rămâne de văzut dacă DNA va începe urmărirea penală și în cazul fostului ministru al Comunicațiilor, Răzvan Mustea.


.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?