Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Jumătate din Vrancea sub atenționare meteo Cod Galben


Revin ninsorile. Meteorologii au emis un Cod Galben pentru mai multe județe, fenomenul vizat fiind ninsorile viscolite. Printre județele vizate de atenționarea, care va intra în vigoare astăzi la ora 16.00 și va expira mâine la ora 14.00, se numără și o parte a județului Vrancea. „În a doua parte a zilei de vineri, 6 februarie, și la începutul nopții de vineri spre sâmbătă, aria ninsorilor va cuprinde treptat zona Munților Banatului și cea mai mare parte a Olteniei, Carpaților Meridionali și de Curbură. Apoi, până în dimineața zilei de sâmbătă, 7 februarie, ninsorile se vor extinde și în Muntenia și Dobrogea și va continua să ningă, în general slab, până în orele după-amiezii. Cantitățile de precipitații vor fi pe arii restrânse mai însemnate, cu precădere în Oltenia și la munte și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. Vântul va avea intensificări temporare, viscolind și spulberând ninsoarea, în regiunile sudice, dar și la munte, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar în sudul Banatului vor depăși 80 km/h. În cursul zilei de sâmbătă, 7 februarie, vântul va diminua treptat în intensitate”, se arată în atenționarea emisă de meteorologi.
    Potrivit ANM, vântul se va intensifica în regiunile sudice încă din dimineața zilei de vineri, 6 februarie. Ninsori, în general slabe cantitativ, vor fi local și în restul teritoriului.
    În contextul acestei informări, șoferii trebuie să adapteze permanent viteza la condițiile de drum, carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, să folosească în mod corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de climatizare-dezaburire, pentru a avea vizibilitate și a putea fi observați în trafic și să păstreze în mers o distanță suficientă față de vehiculul dinainte, pentru a putea opri în condiții de siguranță.
    De asemenea, șoferii trebuie să verifice periodic acumulatorul mașinii pentru a nu avea surpriza neplăcută de a rămâne imobilizați pe drum, să nu bruscheze comenzile și să folosească mai ales frâna de motor pe suprafețele carosabile alunecoase și să asigure buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz. Totodată, nu trebuie ignorată semnificația indicatoarelor rutiere. Pietonii sunt sfătuiți și ei să se asigure, de fiecare dată, înaintea angajării în traversare și să traverseze numai după ce s-au convins că șoferii le-au observat intenția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?