Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Zeci de vrâncence au fost diagnosticate cu cancer de col uterin


Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă și în 2015. În perioada 25-31 ianuarie, în Europa se marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Din 2012 și până în prezent, peste 5 mii de vrâncence s-au testat gratuit pentru depistarea acestui tip de cancer. În Vrancea, în evidențele medicilor sunt peste 1.500 de femei diagnosticate cu cancer de col, dintre care aproximativ 40 au fost diagnosticate doar anul trecut.
Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul Spitalului Județean de Urgență Focșani. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici, se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în programul național. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program și se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele.
În Vrancea, numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 101. Vrâncencele se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât și în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală, iar 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România are cea mai înaltă rată de incidență standardizată pe vârstă din Europa – 28,93 cazuri noi la 100.000 femei, în 2010.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?