Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cuplurile catolice nu trebuie să procreeze „ca iepurii”, susţine Papa Francisc


Papa Francisc a apărat luni poziția Bisericii cu privire la „a fi părinți responsabili”, respingând ideea potrivit căreia cuplurile catolice ar trebui să aibă cât mai mulți copii dar ridicându-se împotriva „malthusianismului” care reduce rata natalității. „Deschiderea față de viață este o condiție a sacralității căsătoriei„, a amintit Papa în cadrul unei conferințe de presă susținute în avionul care îl ducea la Roma după o călătorie în Filipine, unde familiile sunt deseori numeroase. Dar „acest lucru nu înseamnă că creștinii trebuie să facă în serie copii. I-am făcut reproșuri unei femei, însărcinate a opta oară după șapte cezariene: «Vreți să lăsați orfani șapte copii!», i-am spus”.
    Chiar dacă „pentru cei săraci, copilul este o comoară”, „exemplul acestei femei ține de iresponsabilitate”, a declarat el. „Ea a spus: «am încredere în Dumnezeu». Dar Dumnezeu îți dă mijloace pentru a fi responsabil. Unii cred, scuzați-mi termenul, că, pentru a fi buni catolici, trebuie să fie ca iepurii”, a afirmat el. La Manila, Suveranul Pontif argentinian l-a apărat ferm pe Papa Paul al VI-lea și opoziția acestuia față de contracepția medicală în enciclica Humanae Vitae în 1968. „Paul al VI-lea se îngrijora din cauza neo-malthusianismului universal” care „caută un control al umanității”, a explicat Francisc în avion. „El era un profet”, a pledat el, subliniind că plata pensiilor și reînnoirea populației este amenințată în multe țări dezvoltate.„Cuvintele-cheie pe care le apără Biserica sunt: părinți responsabili. Cum se poate acest lucru? Prin dialog. Există în Biserică grupuri matrimoniale, experți, pastori”, a insistat Papa.
    Încă o dată, Papa a denunțat „colonizarea ideologică” împotriva familiei tradiționale, denunțând în special faptul că, în urmă cu 20 de ani în Argentina, un împrumut pentru construcția școlilor a fost condiționat de folosirea în aceste școli „a unei cărți în care se preda «teoria genului»”.”Aceasta înseamnă colonizare ideologică: se colonizează un popor cu o idee, care vrea să schimbe mentalitatea sau structura. Se ia nevoia unui sărac ca oportunitate de intrare” în existența sa, a explicat el.

    Papa Francisc a pledat pentru „prudență” în cazul ironiei

    Papa Francisc a pledat, luni, la întoarcerea de la Manila, pentru „prudență” în cazul ironiei, subliniind pentru jurnaliștii prezenți la bordul avionului său că „suntem ființe umane”. Joi, în timpul zborului spre Filipine, Papa Francisc a apărat libertatea de exprimare și libertatea religioasă, care, în opinia sa, sunt „drepturi fundamentale”, apreciind că există „limite” ce trebuie „respectate”. El și-a argumentat poziția atunci, afirmând, sub forma unei glume, „că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poți provoca, nu poți insulta credința altora, nu o poți lua în derâdere”.
    Referindu-se la cele 12 persoane ucise în atentatul de la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo, el a condamnat crimele comise în numele religiei. „Nu poți declanșa războaie, nu poți omorî în numele religiei! (…) Este o aberație”, a spus liderul Bisericii Catolice. „În principiu, se poate spune că o reacție violentă în fața unei ofense nu este un lucru bun. (…) În teorie, (…) Evanghelia spune: trebuie să întoarcem și celălalt obraz. În teorie, putem spune că avem libertatea de a ne exprima. În teorie, suntem cu toții de acord”, a explicat el. „Dar noi suntem ființe umane, este nevoie de prudență. Aceasta este o virtute a coexistenței umane (…). Nu pot să provoc, să jignesc în continuu. Riscul este de a primi o reacție nedreaptă”, a adăugat el. „Libertatea de exprimare trebuie să țină cont de realitatea umană. Din acest motiv, trebuie să fie prudentă, educată. În teorie, suntem de acord, dar, în practică, să ne abținem puțin!”, a insistat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?