Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Asistentele medicale ar putea avea același nivel de salarizare


Un sindicat al cadrelor medicale solicită același nivel de salarizare pentru asistenții medicali cu școală postliceală și cei cu studii superioare. Astfel, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a inițiat o petiție prin care solicită echivalarea studiilor. Această echivalare s-ar putea realiza în urma susținerii unui program de revalorizare, în cadrul căruia vor fi evaluate studiile și competențele dobândite prin intermediul formării profesionale continue, dar și competențele dobândite în mod informal.
„Formarea profesională a asistentelor medicale constituie o dovadă de incompetență a sistemului desfășurată pe seama asistentelor, în condițiile în care modificările continue de pregătire au adăugat continuu obligații în seama asistentelor medicale. Cele mai afectate au fost asistentele medicale deja angajate în sectorul public de sănătate, majoritatea fiind prinsă în cercul vicios al formărilor redundante. Este vorba de asistente medicale care au fost obligate să parcurgă mai multe forme de pregătire pentru a-și putea menține profesia la nivelul inițial. Exemplele de situații sunt de-a dreptul halucinante, ele conducând uneori la durate totale de formare care depășesc durata de formare pentru un medic: Traseul maxim: absolventă de liceu (soră medicală) + școală postliceală (3 ani) + colegiu (3 ani) + facultate (4 ani)= 10 ani de formare (fără a lua în considerare pregătirea de specialitate din liceu); Traseul mediu: absolventă de liceu (soră medicală) + școală postliceală (3 ani) + facultate (4 ani)= 7 ani de formare (fără a lua în considerare pregătirea de specialitate din liceu); Traseele minime: a. absolventă de liceu (soră medicală) + școală postliceală (3 ani) = nivel mai redus de salarizare decât absolventele de facultate; b. Școală postliceală = nivel mai redus de salarizare decât absolventele de facultate; Colegiu = nivel mai redus de salarizare decât absolventele de facultate; Facultatea de asistente medicale. Această evoluție nefirească a creat un grad semnificativ de incertitudine în rândul asistentelor medicale în ceea ce privește dezvoltarea carierei proprii, contribuind în mod semnificativ la scăderea calității vieții profesionale”, spun reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Introducerea echivalării, în forma prezentată, ar putea rezolva situația a circa 60.000 de asistente medicale, la nivel național. Cei care vor să susțină această cauză, pot vota petiția la adresa: http://www.petitieonline.com/susine_echivalarea_asistentelor_medicale_cu_postliceal#form.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?