Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Vrânceni diagnosticați cu HIV la donarea de sânge


Trei vrânceni au aflat, anul trecut, că sunt purtătorii virusului HIV. Vestea cumplită le-a fost dată de angajații Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. Persoanele în cauză veniseră să doneze sânge, dar în urma analizelor efectuate s-a constatat că nu puteau face acest lucru din cauza virusului HIV. De asemenea, alte 24 de persoane au aflat că suferă de sifilis, 39 de hepatita B și 11 de hepatita C. 
Medicul Mioara Hanță, directoarea CTS, ne-a precizat că în momentul în care o  persoană vine să doneze sânge, în primă fază îi sunt testate glicemia și hemoglobina, iar dacă acestea au valori normale, persoana respectivă este acceptată la donare. Cei 450 de mililitri de sânge recoltați sunt testați în laborator, unde se stabilește dacă sângele este bun sau rebut. Anul trecut au donat sânge peste 5.700 persoane. „Înainte de a fi predat sângele, în laborator se testează hepatita B, C, sifilisul, HTVL, adică virusul leucemiei păroase, și ALT, adică transaminazele. Dacă aceste analizele ies bune, se ia sângele, dacă nu, trimitem o scrisoare acasă donatorului, prin care îl chemăm să repetăm testul. Dacă se confirmă prezența vreunui virus menționat înainte, trimitem probele la București, pentru a fi testate din nou. Dacă cei de la București confirmă, chemăm pacientul și îi comunicăm prezența virusului. Îl consiliem, în sensul că îl încurajăm și îl trimitem la Contagioase, la medicul specialist”, a afirmat medicul Mioara Hanță.

   A crescut numărul de donatori
 

Angajații CTS spun că spre deosebire de anii precedenți, când numărul donatorilor era în scădere, în 2014 a crescut. Astfel, anul trecut, ca și în 2013 de altfel, au donat sânge peste  5.700 persoane, spre deosebire de 2012 când au fost 4.991 persoane. În 2011 au fost 5.159 donatori. În prezent, la Centru vin aproximativ 30 de donatori zilnic. Cu toate acestea, sunt probleme cu grupele de sânge B cu RH pozitiv.
Donarea de sânge este recomandată de medici. Pe lângă faptul că pot fi salvate vieți și sunt aduse multiple beneficii organismului, donatorul își poate testa starea de sănătate. Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?