Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Vrâncenii stau la coadă la CAS pentru a obține adeverința de asigurat


Vrâncenii se înghesuie, în continuare, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), pentru a obține adeverințe de asigurat. Potrivit unui ordin, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 19 septembrie 2014, calitatea de asigurat nu mai este demonstrată prin intermediul adeverinței, furnizorii de servicii medicale trebuind doar să verifice pacientul în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Cu toate acestea, la sediul CAS se prezintă, zilnic, 150-200 de vrânceni care solicită eliberarea adeverinței.
Reprezentanții CAS spun că aceste adeverințe sunt solicitate în continuare de medicii de familie, pentru a evita eventuale neconcordanțe. Mai mult, foarte dese sunt situațiile în care SIUI dă erori în ceea ce privește interogarea calității de asigurat. „SIUI oferă posibilitatea verificării categoriei de asigurat, dar și a categoriei de asigurat din care face parte pacientul. De exemplu, în cazul pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, ei prezentă această adeverință, CAS își asumă responsabilitatea privind categoria din care fac parte. Solicităm aceste adeverințe pentru că SIUI nu face actualizările în timp real și la un control al CAS, ei pot spune că am eliberat rețete unui pacient care nu mai este asigurat, deși el era. Practic, solicitarea acelor adeverințe ne oferă nouă o garanție, o justificare în cazul unui control. Dacă nu le-am avea, cei de la CAS ne-ar putea imputa sume de bani. Dacă SIUI ar merge perfect, acele adeverințe nu ar mai fi solicitate, doar în cazul în care se schimbă angajatorul”, susține un medic de familie din Focșani.
Mihai Copaci, președintele CAS, spune că cei mai mulți dintre vrâncenii care solicită adeverințe nu sunt asigurați. „Majoritatea celor care se prezintă la ghișeele CAS sunt persoane neasigurate, cărora le e teamă că de la 1 februarie nu vor primi servicii medicale. Astfel, ei plătesc suma de 378 lei raportat la salariul minim pe economie și primesc adeverința de asigurat, cu obligația contribuției lunare de 58 lei. Asta, în condițiile în care tipărirea și editarea cardului de sănătate e un proces continuu, iar de la 1 februarie, cardul va face dovada calității de asigurat”, spune Copaci.

    Acte necesare pentru eliberarea adeverinței de asigurat
 
În vederea eliberării dovezii privind calitatea de asigurat, vrâncenii trebuie să se prezinte la CAS cu anumite documente justificative. Astfel, copiilor până în 18 ani li se cere doar actul de identitate sau certificatul de naștere, tinerii între 18-26 de ani trebuie să aducă actul de identitate și o declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri din muncă, plus un document care dovedește faptul că sunt elevi sau studenți. Cei până în 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului, trebuie să se prezinte cu actul de identitate, un document din care să reiasă că au fost incluși într-un sistem de protecție a copilului, declarația pe propria răspundere că nu realizează venituri și un document eliberat de primărie care să ateste că nu beneficiază de ajutor social.
Familia care întreține o altă persoană asigurată trebuie să dovedească relația de rudenie, respectiv căsătoria cu persoana asigurată; persoanele cu handicap au nevoie de un certificat de încadrare într-un grad de handicap; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni, vor aduce la CAS pe lângă actul de identitate și declarația pe propria răspundere că nu realizează venituri, dar și o adeverință medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate.
Femeile însărcinate sau lăuzele au nevoie de actul de sănătate, o adeverință medicală, certificat de naștere a copilului (lăuzele), dar și documente prin care demonstrează că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe țară, sau, în cazul în care nu realizează venituri, declarație pe propria răspundere. De asemenea, persoanele care beneficiază de indemnizația de șomaj se vor prezenta cu carnetul și/sau adeverința eliberate de instituția care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj. Pensionarilor li se solicită cuponul de pensie din luna anterioară, plus o declarație pe propria răspundere că nu realizează alte venituri impozabile și cartea de identitate.
Aceste adeverințe se pot solicita de la sediul CAS de luni până joi, între orele 8.30-14.30. „Procesul de eliberare a adeverințelor care atestă calitatea de asigurat este un proces continuu, beneficiarii sistemului asigurărilor sociale de sănătate având posibilitatea de a se prezenta la sediul CAS Vrancea în intervalul 8.30-14.00, de luni până joi. Pentru persoanele care se află în incapacitate sau imposibilitate de a se deplasa la CAS Vrancea, eliberarea adeverințelor se poate face prin corespondență, pe baza documentelor, în copie, prevăzute în legislație. Persoanele care au obligația de a se asigura și nu pot dovedi plata contribuției sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite la DGFP Vrancea contribuția legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale, urmând ca lunar să plătească această sumă pentru a putea beneficia de asistența medicală în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”, spun reprezentanții CAS.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?