Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cine poate ieși la PENSIE anul acesta, pentru limită de vârstă


Dintre cei 78.594 de pensionari ai Vrancei, majoritatea o reprezintă categoria celor pensionați pentru limită de vârstă. Totodată, cei mai mulți vrânceni care au solicitat pensionarea pe parcursul anului trecut, și anume 3.554 de persoane, au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiu de cotizare necesare pensionării pentru limită de vârstă. Aflați în ce condiții puteți solicita acest fel de pensionare, care este vârsta necesară femeilor și bărbaților pentru pensionarea în acest an, și care sunt stagiile complete, dar și cele minime obligatorii prevăzute de legislația în vigoare.  

    La Casa Județeană de Pensii Vrancea erau înregistrați, la sfârșitul anului trecut, 78.594 de pensionari proveniți atât din sectorul asigurărilor sociale de stat, cât și din cel agricol și din categoria veteranilor de război și văduvelor de veterani. Cei mai mulți dintre aceștia fac parte din rândul pensionarilor pentru limită de vârstă (59.351) urmați, ca pondere, de pensionarii de urmaș (9.776), cei de invaliditate (8.845), beneficiari de pensie anticipată parțială (1.305) și pensie anticipată (317). Pe parcursul anului trecut, cei mai mulți vrânceni care și-au depus dosarele de pensie au solicitat pensie pentru limită de vârstă (3.554). În rest, s-au mai pensionat pentru invaliditate 1.060 persoane, alte 588 au intrat în drepturi ca pensionari de urmaș, 316 au obținut pensii anticipate parțiale, iar 115 pensii anticipate. 
Conform prevederilor art. 52 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării din Anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, care se vor atinge tot conform eșalonării prevăzute de Anexa 5 la legea pensiilor”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea. El a mai precizat că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.
Potrivit Anexei nr. 5 din Legea pensiilor nr. 263/2010, care prevede vârstele standard de pensionare, stagiile complete și stagiile minime de cotizare necesare celor ce doresc să iasă la pensie, pe parcursul anului 2015 se pot pensiona, în principiu, femeile născute în anul 1955 și bărbații ce s-au născut în anul 1950.

   Condițiile de pensionare pentru femei și bărbați

    În ianuarie, februarie și martie pot ieși la pensie femeile născute în ianuarie, februarie, martie 1955, care au vârsta de 60 de ani și un stagiu de cotizare complet este de 30 de ani, sau unul minim 15 ani. În mai, iunie și iulie anul acesta se pot pensiona femeile născute în aprilie, mai și iunie 1955, în vârstă de 60 de ani și o lună, care au un stagiu complet de 30 de ani și o lună sau un stagiu minim de 15 ani. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2015 au dreptul să iasă la pensie pentru limită de vârstă femeile născute în iulie, august și septembrie 1955, care au vârsta de 60 de ani și două luni, un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și două luni, sau un stagiu minim de 15 ani.
    Potrivit Anexei nr.5 a Legii pensiilor, anul acesta pot ieși la pensie bărbații născuți în 1950, care îndeplinesc condițiile de stagiu. Astfel, în cazul bărbaților, actul normativ prevede că începând cu luna ianuarie și până în luna noiembrie 2015 pot ieși la pensie bărbații născuți în anul 1950, care au vârsta de 65 de ani, dacă au un stagiu de cotizare complet de 35 de ani sau unul minim de 15 ani.
    În ceea ce privește cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, atât femei cât și bărbați, în lunile ianuarie, februarie, martie 2015 se pot pensiona cei ce au vârsta de 56 de ani, un stagiu minim de cotizare de 16 ani sau un stagiu complet de cotizare de 22 de ani (în ianuarie a.c.), 22 de ani și o lună (în februarie 2015) sau 22 de ani și două luni (în martie 2015). În lunile mai – iulie 2015 pot ieși la pensie persoanele din categoria amintită care au vârsta de 56 de ani și o lună, un stagiu minim de cotizare de 16 ani și o lună sau un stagiu complet de 22 de ani și trei luni (în lunile mai, iunie 2015) și 22 de ani și patru luni (în iulie a.c.). În lunile septembrie, octombrie, noiembrie a.c. se pot pensiona cei ce au împlinit vârsta de 56 de ani și două luni, care au un stagiu minim de 16 ani și două luni sau un stagiu complet de cotizare de 22 de ani și patru luni (în septembrie 2015) sau 22 de ani și cinci luni (în octombrie și noiembrie 2015).

   Condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap

    Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, în funcție de gradul de handicap. Astfel, reducerea este de 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani în cazul asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare. Cu 10 ani se reduce vârsta de pensionare pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.
    Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limita de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

   Cum se acordă pensia

    Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. „În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România. Cererea de pensionare, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, reglementează legea pensiilor.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?